Rezidenční developeři se proměňují na holdingy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Největší rezidenční developeři mění svoji strukturu. Po firmě Central Group, která změnu provedla letos na jaře, se nyní rozhodl vytvořit holding další developer z tuzemské velké čtyřky Ekospol. Na rozdíl od lídra trhu Central Group Dušana Kunovského, který přesouvá sídlo na Kypr, zůstane firma Ekospol vlastněná manžely Evženem a Janou Korcovými v Česku.

Transformaci firmy Central Group, kterou kromě mateřské společnosti tvoří přes 30 dceřiných firem a investiční fond, Kunovský zdůvodnil zjednodušením kapitálové struktury. Mateřská společnost se mění na servisní zázemí pro dceřiné společnosti a investiční fond.

Korec vysvětlil změnu na holding kromě efektivnějšího nakládání s volným kapitálem možnostmi pružněji reagovat na změny trhu. Ve finančním roce, končícím letos v březnu, firma podle výroční zprávy ztrojnásobila čistý zisk na 53,4 milionu korun, výnosy vzrostly o 60 procent na 477 milionů korun.

Holdingovou strukturu má už několik let stavitel bytů a kanceláří Finep. Jak ukazují nekonsolidované výsledky z výroční zprávy, odepsal loni Finep zhruba miliardu korun z dlouhodobých finančních aktiv a skončil opět v červených číslech.

Odepsaná částka představuje 21 procent z pořizovacích cen. Bez ohledu na odpisy byl Finep Holding v zisku 123 milionů korun. Výroční zpráva připouští, že vzhledem k dalšímu vývoji ekonomiky může dojít k dalšímu znehodnocení majetku.