ŘSD žádá kvůli dostavbě D8 o vyhlášení stavu nebezpečí

Zával na stavbě dálnice D8 u Prackovic nad Labem, Ústecký kraj

Zával na stavbě dálnice D8 u Prackovic nad Labem, Ústecký kraj Zdroj: CC BY 3.0: Aktron/Wikimedia Commons

Ředitelství silnic a dálnic oficiálně požádalo hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka (KSČM) o vyhlášení stavu nebezpečí na rozestavěném a zavaleném úseku dálnice D8 u Litochovic nad Labem. Stav nebezpečí má urychlit sanaci sesuvu z loňského června, a umožnit tak pokračování výstavby dálnice.

„Dostal jsem podklady, které jsem už delší dobu požadoval,“ řekl Bubeníček. Byly to podle něj především výsledky geologických průzkumů, které se v postižené lokalitě v minulých měsících uskutečnily. „Ještě jsem ŘSD požádal o dodání stanoviska ministerstva vnitra, že by případné vyhlášení stavu nebezpečí nebylo v rozporu s krizovým zákonem,“ uvedl hejtman.

Na Bubeníčkovi teď je, aby předložené materiály posoudil a případně vyhlásil stav nebezpečí, k čemuž ho před časem vyzval ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). „Žádost posoudíme, myslím, že to bude v řádu několika týdnů,“ dodal Bubeníček.

Bez vyhlášení stavu nebezpečí se nemůže se sanací začít ještě letos a stavba dálnice se tak o šest až deset měsíců opozdí. Vyhlášení opatření by totiž ministerstvu umožnilo zadat příslušné zakázky bez veřejného výběrového řízení.

Poslední nedokončený úsek dálnice D8 z Lovosic do ŘehlovicPoslední nedokončený úsek dálnice D8 z Lovosic do Řehlovic | RSDPoslední nedokončený úsek dálnice D8 z Lovosic do Řehlovic