S třetím pokusem prodat kasárna počítá Stropnický asi za půl roku

Kasárna Jana Žižky v pražském Karlíně

Kasárna Jana Žižky v pražském Karlíně Zdroj: CTK

Kasárna Jana Žižky v pražském Karlíně
Kasárna Jana Žižky v pražském Karlíně
Kasárna Jana Žižky v pražském Karlíně
Kasárna Jana Žižky v pražském Karlíně
5
Fotogalerie
Náměstek šéfa rezortu Jiří Borovec, nedávno dosazený do dozorčí rady ČEZ, bere prodej rozsáhlé nemovitosti v pražském Karlíně jako osobní úkol.

Po krachu soutěže, od níž si ministerstvo obrany slibovalo vyšší výnos z prodeje bývalých kasáren Jana Žižky v pražském Karlíně, chystá úřad Martina Stropnického (ANO) „pečlivé analýzy“. Teprve ty mají odpovědět na otázku, kdy bude vypsán v pořadí třetí tendr. „Právě ukončené výběrové řízení důkladně vyhodnotíme a navrhneme další postup,“ řekl neurčitě první náměstek ministra Jiří Borovec.

Podle informací serveru E15.cz se zřejmě Borovec nezačne naplno věnovat své funkci člena dozorčí rady státní elektrárenské společnosti ČEZ, kam ho spolu s Lubomírem Charvátem a Jiřím Tycem v polovině měsíce dosadil ministr financí a lídr ANO Andrej Babiš. Vyplývá to i z oficiální reakce náměstka: „V nadcházejícím období se soustředíme na přípravu dalšího kola prodeje kasáren, kterému budeme věnovat stejnou pečlivost a důslednost jako v případě skončeného výběrového řízení. Raději objekt prodáme později než nevýhodně“.

Nová soutěž začátkem roku 2015

Zdroje E15.cz se shodují, že nová soutěž by mohla následovat nejdříve za půl roku. „Borovec tvrdí, že není kam spěchat. Prý je třeba počkat, až se sejde nabídka s poptávkou. Prodej kasáren bere velmi osobně,“ uvedl zdroj blízký rezortní Agentuře pro nakládání s nepotřebným majetkem.

Ministerstvo trvá na tom, že zrušení původního tendru, v němž developerka Ivana Tykač nabídla 589 milionů korun, byl správný krok. Toto výběrové řízení bylo mediálně zpochybňováno ještě dříve, než současné vedení ministerstva nastoupilo do funkcí, hájí rozhodnutí shodit nabídku manželky miliardáře Pavla Tykače ze stolu Borovec.

Ve druhé nové soutěži byla minimální prodejní cena stanovena na 620 milionů, žádný uchazeč se však nepřihlásil. Zda půjde agentura s cenou o deset až patnáct procent dolů, jak je v podobných případech obvyklé, zatím nechce nikdo komentovat.

Karlínská kasárna
Pro vojenské účely byla nemovitost využívána v době Československa i České republiky. Hlavní budova byla vystavěna v letech 1844 až 1845 a pojmenována Ferdinandova kasárna. V roce 1920 byl objekt přejmenován na kasárna Jana Žižky z Trocnova a sídlil zde 5. ženijní pluk. Ve druhé polovině 20. století v budově sídlily různé útvary a zařízení pražské vojenské posádky jako posádková hudba, vojenská policie, velitelství nebo ošetřovna.