Sarbu si rozmyslel prodej luxusních bytů v Praze

Adrian Sarbu

Adrian Sarbu Zdroj: Repro Strategie

Někdejší nejmocnější muž tuzemských médií Adrian Sarbu již nesedí v rumunské vazbě. Soud mu nedávno povolil přesun do domácího vězení, napsala jeho vlastní rumunská agentura Mediafax. Rumun stíhaný za daňové delikty a praní špinavých peněz tak možná bude mít větší prostor na to, aby vyřešil osud draze nakoupených realit v Praze.

Jde hlavně o luxusní byt v Praze na Rašínově nábřeží, který někdejší šéf skupiny CME ovládající mimo jiné televizi Nova koupil podle informací deníku E15 za cenu převyšující sto milionů korun,

„Původně chtěl Sarbu byt prodat. V obavě o osud peněz kvůli svému stíhání v Rumunsku ale od prodeje ustoupil,“ řekl zdroj obeznámený s děním kolem podnikatelových realit.

Luxusní byt o 238 metrech čtverečních nedaleko Tančícího domu se proto Sarbu rozhodl pronajmout. Makléř Daniel Kotula z realitní kanceláře Re/Max Center ho na internetu nabízí za sto tisíc korun měsíčně. Bez poplatků. „Bude muset asi o něco slevit, cena je příliš vysoká,“ říká realitní profesionál, který si nepřeje být jmenován. Makléř Kotula to nekomentoval.

Kromě tohoto velkého bytu má Sarbu na lukrativní pražské adrese na Rašínově nábřeží ještě další dvě jednotky, napsal již dříve deník E15. Všechny tři byty byly zastaveny ve prospěch České spořitelny.

Oficiálně však v katastru jako jeden ze spolumajitelů nemovitosti figuruje jen společnost Capital Sure ovládaná z Kajmanských ostrovů. Rodák z rumunského Brašova nedávno oslavil šedesáté narozeniny. V čele CME byl do roku 2013. Při odchodu dostal od firmy zhruba 5,5 milionu dolarů.

Peníze loni investoval do italského lyžařského střediska Pragelata.
Ve svém současném domácím arestu musí být Sarbu kdykoli k dispozici vyšetřovacím orgánům. Nesmí komunikovat s dalšími obžalovanými, svědky nebo soudem jmenovanými znalci.