Sekyra staví politologický institut v Oxfordu

Luděk Sekyra

Luděk Sekyra Zdroj: E15 Eduard Erben

Developer Luděk Sekyra nechal na Oxfordské univerzitě postavit přednáškovou budovu, která nese jeho jméno, a má tu další plány. Na Harris Manchester College chce vybudovat institut pro studium politického myšlení střední Evropy. „Měl by zkoumat, co dalo středoevropské politické myšlení světu,“ řekl Sekyra deníku E15.

Součástí Sekyra House, který byl otevřen minulý týden, je přednášková místnost a několik bytů pro studenty univerzity. Do opravy budovy ze 17. století dal Sekyra „několik desítek milionů korun“. Budova má sloužit setkávání českých a slovenských studentů, kterých v Oxfordu studuje asi sedmdesát.

Sekyra s kolejí Harris Manchester spolupracuje několik let a je členem její správní rady. Škol, jako je Harris Manchester, existuje v rámci prestižní Oxfordské univerzity asi čtyřicet. Tato patří mezi ty malé a poměrně mladé. Funguje sice už několik století, ale do Oxfordské univerzity byla zahrnuta až v roce 1996. Ve srovnání se starými školami, jako je Christ Church nebo King’s College, které za stovky let na Oxfordu nastřádaly stovky milionů liber, je Harris Manchester chudá. Také proto je otevřena investorům, jako je Sekyra.

Nejrůznější sponzoři

Sponzory univerzity se často stávají bývalí studenti, jindy jsou to zahraniční filantropové. To je případ původem ruského magnáta Leonarda Blavatnika, který v roce 2010 Oxfordu věnoval 75 milionů liber na vybudování školy pro budoucí politiky a vysoké státní úředníky. Další inspirací pro Sekyru mohl být i hongkongský filantrop Dickson Poon, který věnoval 10 milionů liber koleji St Hugh’s na výstavbu knihovny China Centre. Knihovna byla otevřena letos v září za účasti prince Williama.

Otevření Sekyra House se zúčastnil vicepremiér Pavel Bělobrádek a osobnosti z okolí Václava Havla, kteří si přijeli připomenout 25. výročí pádu komunismu. Sekyra financoval i vybudování lavičky Václava Havla v univerzitním parku.