Severočeský sklad se zbožím pro kutily dostane obřího souseda

Průmyslový areál skupiny P3 v Lovosicích.

Průmyslový areál skupiny P3 v Lovosicích. Zdroj: P3

Průmyslový areál skupiny P3 v Lovosicích.
Tomáš Míček, ředitel české části developerské skupiny P3, považuji rozšíření areálu v Lovosicích za sázku na jistotu.
Vizualizace skladového komplexu developerské společnosti P3 v Lovosicích.
4
Fotogalerie

V severočeských Lovosicích vyrůstá největší průmyslový areál v Česku bez předem zajištěného nájemce. Spekulativně tam staví realitní skupina P3. 

Vznikající hala bude mít 60 tisíc metrů čtverečních. To je dvakrát tolik, než kolik má sousední sklad logistické společnosti FM Logistic. Ta z něj zásobuje síť hobbymarketů.

Developer sází na to, že se budovanou halu podaří brzy obsadit. Mimo jiné díky tomu, že Lovosice jsou důležitým dopravním uzlem. Blízko jsou dálnice D8, železniční kontejnerové překladiště mezinárodního významu i říční přístav na Labi.

„Nezáleží na tom, jestli chce klient v průmyslovém parku pouze skladovat a distribuovat zboží, nebo i něco vyrábět. Všichni chtějí hlavně dostatek schopných zaměstnanců a co možná nejlepší napojení na dopravní infrastrukturu,“ řekl Tomáš Míček, ředitel P3 pro Českou republiku. Výši investice do nového areálu neuvedl.

Projekt je aktuálně největší spekulativní výstavbou v České republice. Překonal dosud největší areál stavěný bez předem dojednaných zájemců, který vznikl na stém kilometru dálnice D5 v roce 2016.

„Úspěšného pronájmu se tam však majitel dočkal až v loňském roce. Před spekulativní výstavbou je tedy vždy důležitý průzkum a přednájemní marketing. Ten výrazně snižuje riziko spekulativních projektů,“ uvedl Ferdinand Hlobil, partner v poradenské firmě Cushman & Wakefield.

V době silné poptávky staví průmysloví developeři bez předem zajištěných nájemců čím dál více hal. V posledním čtvrtletí 2018 byl podíl spekulativní výstavby na celkové stavební aktivitě v tomto segmentu 54 procent, vyplývá z dat sdružení poradenských firem Industrial Research Forum. Naposledy bylo toto číslo na podobně vysokých hodnotách před minulou krizí.