Slabý rubl a koruna snížily zisk Immofinanz o 99,1 milionu eur

Immofinanz, ilustrační foto

Immofinanz, ilustrační foto Zdroj: Immofinanz

Rakouská realitní skupina Immofinanz Group musela kvůli slabému rublu výrazně snížit cenu svých nemovitostí v Rusku. Čistý zisk skupiny za tři čtvrtletí finančního roku 2014/2015 (od května 2014 do ledna 2015) v důsledku toho meziročně klesl o 99,1 milionu eur na 79,2 milionu eur. Vliv měla i slabá koruna a přecenění nemovitostí v Česku.

„Tento pokles je převážně výsledkem negativních vlivů způsobených přeceněním v důsledku směnných kurzů u investičního majetku, což odráželo pokles hodnoty nemovitostí ve východní Evropě a především v Rusku, Polsku, České republice a na Slovensku,“ uvedla skupina s tím, že toto přecenění nemělo žádný vliv na hotovost.

Společnost se kvůli pokračujícímu oslabování rublu vůči americkému dolaru rozhodla pokračovat v dočasném snížení splátek nájemného nájemcům v pěti moskevských nákupních centrech. „Tato opatření nejen pomohou našim dlouholetým partnerům v těžké situaci, ale zajistí také pokračující vysokou obsazenost v našich nákupních centrech,“ prohlásil generální ředitel Immofinanz Group Eduard Zehetner. Zhruba o deset procent prý klesl i počet návštěvníků těchto center.

„Vzhledem k pokračujícímu propadu a zmrazení směnného kurzu lze ze současného pohledu očekávat v příštích čtvrtletích další pokles výnosů z pronájmu a odpisů pohledávek z Ruska,“ očekává realitní skupina.

Středoevropská realitní investorská skupina Immofinanz Group, která je kótovaná na vídeňské a varšavské burze, působí v Rakousku, Německu, Česku, na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku, Polsku a Rusku. Vlastní více než 470 realit s účetní hodnotou 6,8 miliardy eur. V tuzemsku firma vlastní 28 nemovitostí s celkovou účetní hodnotou 521,9 milionu eur včetně jednoho rozestavěného a třech připravovaných projektů.