Stamilionová investice. Botanická zahrada se dočká rekonstrukce

Botanická zahrada

Botanická zahrada Zdroj: MHMP

Botanická zahrada
Botanická zahrada
Botanická zahrada
Botanická zahrada
Botanická zahrada
10
Fotogalerie
Pražská botanická zahrada chce v následujících pěti letech investovat stovky milionů do dobudování návštěvnického zázemí, chce postavit restauraci, altány i toalety. Řešit bude oplocení expozic a jejich další sjednocování, opravy skleníku Fata Morgana a zásobování vodou, kterou chce čerpat z Vltavy. Vyplývá to z koncepce rozvoje zahrady, kterou schválila rada města.

Nové vyhlídky, pítka, informační panely a bezbariérové přístupy, toho se dočkají návštěvníci botanické zahrady v pražské Troji. V expozici severoamerické prérie by měl vyrůst altán v indiánském stylu, na stráni amfiteátr. Zajímavých způsobem má expozice zpřístupnit plánovaná stezka v korunách stromů. To je však jen zlomek celkové investice.

Dostavba západního areálu, kde sídlí ředitelství zahrady a kde je i skleník Fata Morgana, bude stát 110 milionů. Oprava skleníku, jehož stavba stála před lety 200 milionů, si vyžádá investici 44 milionů korun. Areál a venkovní expozici by mohla v budoucnu propojit lávka. Plánuje se vytvoření nádrže na dešťovou vodu, která bude sloužit k zavlažování rostlin.

Voda pro slony

Právě nedostatek zdrojů vody je pro zahradu stálým problémem. Řešit by jej měl projekt, podle kterého by se mohla do expozic přivést voda z Vltavy. „V současnosti se využívá zastaralá přípojka společně se Zoo Praha, která je poruchová a nestačí společným potřebám obou institucí, zvláště po otevření nového slonince a hrošince,“ píše se v materiálu botanické zahrady. Odhad nákladů je 20 milionů korun.

Letos by měl být dokončen areál Statek, který vyjde na více než 20 milionů. „Nové zázemí nahrazuje nevyhovující budovy, které vzhledem ke svému stáří, absenci kanalizace a silné azbestové zátěži nesplňují požadavky na provoz,“ uvádí autoři koncepce.

Nové ekocentrum za 200 milonů

Industriální budovy bývalých vinných sklepů a octárny by se měly proměnit na ekocentrum. Předpokládané náklady jsou 200 milionů korun. Podle koncepce v zahradě chybí především sociální zázemí. Nevzhledné mobilní toalety by měly nahradit toalety zděné, třeba na vinici svaté Kláry nebo v takzvané Ornamentální zahradě. Pro milovníky vína přibude na vinici sklípek.

Investici přesahující 250 milionů korun by v letech 2018 až 2019 měla být revitalizace okolí severního vstupu do zahrady, kde je nyní neupravená plocha kompostárny, hnojiště a skladu. Přes 31 milionů zaplatí zahrada za vybudování parkovacích míst, opravy komunikací a za bezbariérové přístupy do zahrady.