Stát dal znovu zelenou úsporám, na podporu bydlení půjde miliarda

Zelená úsporám (ilustrační foto)

Zelená úsporám (ilustrační foto) Zdroj: profimedia.cz

Dnes začal program Nová zelená úsporám. Má podpořit ekologické bydlení v rodinných domech. Ministerstvo životního prostředí je připraveno rozdat miliardu korun. Další část by mohla přidat vláda a necelou miliardu by resort mohl získat z prodeje emisních povolenek.

Obrovský zájem vzbudil nový program Zelená úsporám. Během prvního dne ministerstvo obdrželo 1145 žádostí za 260 milionů korun. Příspěvek na zateplení fasády má nová pravidla. Dotace bude záviset na energii, kterou majitel dokáže renovací uspořit. Podle mluvčího ministerstva životního prostředí Matyáše Vitíka je program Nová zelená úsporám nastaven motivačně. Žadatelé by peníze mohli dostat na podzim.

Ministerstvo slibuje miliardu z prodeje emisních povolenek

Na druhé kolo zeleného programu je zatím od ministerstva k dispozici jedna miliarda korun s tím, že do konce roku resort očekává 800 milionů korun z výnosu z prodeje emisních povolenek. Programu chce navíc pomoct také vláda až dvěma miliardami z prostředků Lesů České republiky.

Někteří odborníci ale tvrdí, že druhé kolo zelených programů začíná pozdě hlavně pro stavaře. „Lidé na jaře odkládali rekonstrukce, protože čekali na vyhodnocení programu, teď budou čekat, jestli peníze dostanou. Této sezoně Zelená úsporám spíš uškodila,“ míní ředitel Šance pro budovy Petr Holub. První peníze z Nové zelené úsporám by majitelé rodinných domů mohli dostat na podzim. Žádosti samotné plánuje ministerstvo životního prostředí přijímat v první fázi do konce listopadu.