Stát silněji podpoří obnovu bytových domů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Zhruba 16 miliard korun z evropských fondů určených v příštích letech na modernizace bytových domů rozváže ruce Státnímu fondu rozvoje bydlení. Ten bude moci poskytovat prostřednictvím programu Panel 2013+ úvěry na více druhů oprav než dosud. Fond už vládě poslal návrh změn, které mají škálu podporovaných rekonstrukcí výrazně rozšířit.

„Díky novému seznamu bude možné například nejen vyměnit či modernizovat balkon, ale vybudovat i zcela nový. Takže se tím zvýší podlahová plocha bytu. Žadatelé si v minulosti často stěžovali, že podporu právě na tento účel dostat nemohou,“ řekla deníku E15 ředitelka fondu Eva Helclová.

Cílem státního fondu je udělat z programu Panel 2013+ doplněk k evropským fondům. To znamená, že z národních peněz podpoří opravy, které z unijních zdrojů financovat nelze. Například odstraňování konstrukčních vad. „Evropské fondy podporují pouze energetické úspory v bytových domech. Naším cílem ale je zlepšovat bytový fond komplexně, aby se vedle úspor energií současně prodlužovala životnost staveb,“ uvedla šéfka fondu.

Operační program, který bude sloužit jako penězovod pro unijní finance, ale zatím schválený není. Státní fond rozvoje bydlení ovšem na peníze z unie spoléhá. „Evropské fondy posílí prostředky určené na rekonstrukce, což nám umožní věnovat se více akcím najednou,“ dodala Helclová. O konkrétních částkách zatím mluvit nechce. Bude to prý až otázka rozpočtu na příští rok. Letos má Panel na úvěry 700 milionů korun.

Podpora bez omezení

Pustit více peněz do oprav a rekonstrukcí bytových domů pomůže i změna pravidel pro poskytování této podpory, kterou už posvětila Evropská komise. Dosud totiž bylo možné o peníze ze SFRB žádat jen v režimu de minimis, podle něhož smí žadatel čerpat veřejnou podporu, jejíž součet nepřekročí 200 tisíc eur za tři po sobě jdoucí roky.

Podle nových pravidel však tento limit obce, družstva či další žadatele omezovat nebude. Ovšem s výjimkou Prahy, na kterou Brusel kvůli bohatství města pohlíží při poskytování dotací a podpor přísněji.

Žadatelé, kteří budou chtít podporu v novém režimu, se ale musí připravit na to, že dostanou jen tři čtvrtiny investičních nákladů. Více unijní pravidla nedovolují. Pokud bude uchazeč dál žádat v režimu de minimis, bude moci nadále získat podporu až na devadesát procent nákladů.

V době dovolených vykradou zloději tisíce rodinných domů i bytů