Stavební firma Ross Holding skončila v úpadku

Krajský soud v Hradci Králové prohlásil úpadek na stavební společnost Ross Holding, která přitom svého času patřila k největším stavebním firmám v republice, uvedly dnes Lidové noviny. Ještě v roce 2011 firma utržila přes miliardu korun, ale nyní má stamilionové dluhy a je v platební neschopnosti.

Zástupci Ross Holdingu přiznali, že jsou v úpadku, už na prosincovém jednání u krajského soudu. Tehdy však ještě doufali, že by se mohly problémy firmy vyřešit reorganizací. Tato možnost definitivně padla, když soud ve středu vyhověl návrhu devíti věřitelů. Ti vyhlášení úpadku požadovali od loňského srpna. „Dlužník je v úpadku, má více věřitelů, peněžité závazky po dobu delší 30 dnů po lhůtě splatnosti a zároveň tyto závazky není schopen plnit,“ cituje list slova soudce Pavla Vosečka.

Firmu nyní přebírá insolvenční správce. Mzdy jsou zaměstnancům hrazeny úřadem práce. Aktuálně své pohledávky zaregistrovalo 262 věřitelů, dluhy se pohybují kolem 400 milionů korun. Jednoznačně největším věřitelem je PPF banka, které firma dluží 261 milionů korun, uvedly LN. Věřitelé se mohou přihlásit ještě v průběhu dalších dvou měsíců, první jednání soudce nařídil na začátek dubna.

Ross Holding v minulosti stavěl v Asii či zámoří a opravoval i některé české ambasády.