Stavebnictví Královéhradeckého kraje loni propadlo o 14 procent, nejvíc v ČR

Rezidenční projekt Bydlení Braník společnosti Trigema

Rezidenční projekt Bydlení Braník společnosti Trigema Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Výroba největších stavebních firem v Královéhradeckém kraji se loni meziročně propadla o 14,4 procenta na 2,69 miliardy korun. Představovalo to největší pokles v Česku. Pokles vedle Královéhradeckého kraje vykázalo ještě dalších pět krajů v zemi. V celé ČR základní stavební výroba loni vzrostla o 4,5 procenta. Údaje se týkají firem s více než 50 zaměstnanci. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu.

Přes pokles výkonů však statistiky sledované firmy loni meziročně zvýšily počet zaměstnanců, a to o 10,8 procenta na 1513 lidí. Pokles výkonů při vyšším počtu lidí pak znamenal propad produktivity stavebních firem o 23 procent.

Průměrná mzda zaměstnanců ve stavebnictví hradeckého kraje loni jako v jediném regionu klesla, a to o čtyři procenta na 31.401 korun. Za celostátním průměrem mzdy značně zaostávaly, mezi kraji šlo o nejnižší průměrnou mzdu. V celé republice mzdy ve stavebnictví meziročně vzrostly o 4,4 procenta na 42.238 korun.

V krajském porovnání byla hodnota stavební výroby v Královéhradeckém kraji až na předposledním 13. místě. Nižší výkon měly jen stavební firmy v Karlovarském kraji. Důvodem nízké stavební výroby v Královéhradeckém kraji je to, že v něm nesídlí žádná stavební společnost, která by s vlastními lidmi stavěla dálnice či jiné velké stavby.