Stropnický couvá z prodeje karlínských kasáren

Kasárna Jana Žižky v pražském Karlíně

Kasárna Jana Žižky v pražském Karlíně Zdroj: CTK

Kasárna Jana Žižky v pražském Karlíně
Kasárna Jana Žižky v pražském Karlíně
Kasárna Jana Žižky v pražském Karlíně
Kasárna Jana Žižky v pražském Karlíně
Kasárna Jana Žižky v pražském Karlíně
5
Fotogalerie
Seriál několika pokusů ministerstva obrany prodat rozsáhlý areál kasáren v pražském Karlíně končí neslavně. Červencové plány šéfa úřadu Martina Stropnického (ANO) vypsat v pořadí třetí kolo soutěže vezmou za své, potvrdily deníku E15 dva na sobě nezávislé zdroje. Za současné situace podle nich nemá smysl hledat pro zchátralou budovu kupce. „

Riskovali bychom další blamáž. Příští rok oznámíme, že si kasárna ponecháme. Něco málo do nich investujeme a předáme je zpět armádě,“ uvedl úředník obeznámený s prodejem.

Nepomohla ani schůzka ministra s podnikatelkou Ivanou Tykač, jež se o kasárna původně ucházela. Stropnický ji asi před měsícem pozval na úřad a testoval, zda by neměla znovu zájem. „Hlavním tématem schůzky bylo vyjasnění si stanovisek osobně, nikoli přes média. Paní Tykač oceňuje, že ji inicioval pan ministr,“ uvedl její mluvčí Josef Vojta.

Příští rok oznámíme, že si kasárna ponecháme

První náměstek Jiří Borovec, který donedávna za odprodej nepotřebných nemovitostí odpovídal, definitivní zrušení prodeje kasáren nepopírá. „Zvažujeme několik různých variant,“ reagoval bez dalších podrobností. Po krachu druhého tendru ale Borovec ujišťoval, že prodej karlínského areálu považuje za osobní úkol: „V nadcházejícím období se soustředíme na přípravu třetího kola.“ Přitom už tehdy byly šance na prodej minimální.

První soutěž na prodej kasáren zrušil Stropnický krátce po svém nástupu. Kritizoval, že se Tykač přihlásila se dvěma firmami, a tedy i projekty. Navíc 589 milionů korun, které nabízela, připadalo úředníkům málo. Ve druhém kole proto žádali 620 milionů. Přestože oslovili desítky developerů, které prostřednictvím ambasád sháněli i v cizině, nikdo o koupi kasáren neprojevil zájem. Místo očekávaného výnosu tak musí ministerstvo dál hradit údržbu a ostrahu objektu.