Stropnický má problém, prodej kasáren zkrachoval

Ministr obrany Martin Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický Zdroj: ctk

Populistický boj s korupcí se nemusí vyplatit, zjistil ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Ten po nástupu do funkce kvůli údajně podezřelým okolnostem zrušil vysoutěžený prodej bývalých kasáren Jana Žižky v pražském Karlíně developerce Ivaně Tykač za 589 milionů korun a rozhodl o vypsání nového výběrového řízení. I když úředníci tvrdí, že obálky s nabídkami mohou otevřít až v pátek, už od začátku týdne je jasné, že v pořadí druhý tendr skončil krachem.

V takzvaném oznámení ke zjištění zájemců o koupi, které je dostupné na internetových stránkách army.cz, je stanoveno, že všichni uchazeči musí nejpozději 18. července složit u ČNB stotisícovou kauci. A to nikdo neudělal. „O dalším osudu kasáren se zatím nerozhodlo,“ shodují se zdroje deníku E15 blízké rezortu.

Tendr na prodej kasáren neuspěl navzdory kampani, kterou kolem něj ministerstvo halasně rozpoutalo. Úřad se chlubil tím, že oslovil přes sedm desítek českých i zahraničních developerů. Nezabralo ani rozeslání nabídky 89 českým ambasádám, devatenácti českým centrům v zahraničí a 130 zastupitelským úřadům cizích států v České republice.

Stropnického podřízení zřejmě vypíší další soutěž. Budou však muset jít s cenou o deset až patnáct procent dolů. Je tedy velmi pravděpodobné, že nakonec získají o několik desítek milionů méně, než za zchátralý objekt chtěla zaplatit manželka miliardáře Pavla Tykače.

kasárna Jana Žižky v pražském Karlíněkasárna Jana Žižky v pražském Karlíně | ctkKasárna Jana Žižky v pražském Karlíně

Je třeba také počítat s náklady na údržbu někdejších kasáren okolo pěti milionů ročně. Navíc je iluzí, že by příští rok mohl seškrtaný armádní rozpočet dostat více než půlmiliardovou injekci. Peníze jsou v nedohlednu.

Ivana Tykač nakonec odstoupila

Že nový tendr nemusí dopadnout dobře, se dalo tušit od začátku měsíce. Tykač zveřejnila prohlášení, v němž uvedla, že tentokrát už nabídku nepodá. Přitom žádný jiný vážný zájemce ve hře nebyl. „V prvním kole jsem byla připravena zaplatit svou cenu obliby. Ale ministerstvo se rozhodlo soutěž opakovat. Tímto krokem mě přiměli dívat se na věc ryze ekonomicky. A z tohoto pohledu mi současná cena nedává smysl. Proto se nezúčastním,“ sdělila realitní podnikatelka. Narážela tak na fakt, že místo původních alespoň 581 milionů začal rezort požadovat 620 milionů.

Tykač plánovala přestavět rozsáhlý areál na univerzitní kampus. V nedávném rozhovoru pro deník E15 však uvedla, že pro tento záměr má v záloze jednu z manželových nemovitostí.

Příliš vysoká cena neodpovídající rizikům plynoucím z rekonstrukce památkového objektu nebyla jediným důvodem, kvůli němuž se developerka do tendru nepřihlásila. Komplikací je i nutná změna územního plánu. Současný počítá s využitím kasáren jen k vojenským účelům. Změna by si vyžádala razítka tří úřadů, což by mohlo přeměnu kasáren na kampus velmi protáhnout.

Ivana Tykač: Přestavba kasáren bude pohyb v minovém poli