Telefónica se zbavuje areálu v Brně

Telefónica

Telefónica

Společnost Telefónica O2 prodává své sídlo v Brně. Její kancelářský a technologický areál v městské části Královo Pole nabízí mezinárodní realitní společnost Knight Frank.

Na prodej je všech devět budov s přilehlými pozemky a parkovištěm. Nejvyšší, dvanáctipatrová budova, pochází z roku 1974. Telefonní operátor část komplexu, který zahrnuje celkem 34 tisíc metrů čtverečních komerčních ploch, dosud využívá. „Telefónica O2 plánuje zůstat po prodeji v části areálu v pronájmu,“ řekl E15 ředitelka tuzemské pobočky Knight Frank Zdeňka Klapalová.

Není to poprvé, co Telefónica přistoupila k rozprodeji svého majetku. V roce 2008 se zbavila nemovitostí za víc než čtyři miliardy korun. Balík o celkové ploše 632 tisíc metrů čtverečních tehdy koupila neznámá tuzemská společnost Bohemia Real Estate Investments. Třetinu portfolia v regionálních a krajských městech poté prodala skupině Middle Europe Investments, která se zaměřuje hlavně na investice a přestavby nemovitostí.

Začátkem roku 2009 Telefónica prodala i svoji bývalou centrálu a pozemek v pražské Olšanské ulici. Dvě kancelářské budovy koupila Pražská správa nemovitostí, pozemek získal developer Central Group.

Loni v létě dal telefonní operátor do prodeje svá sídla v Olomouci a v Českých Budějovicích. „Obě nemovitosti koupili čeští investoři,“ uvedla Klapalová. Telefónica podle ní prodává objekty, které z dlouhodobého hlediska nevyužívá tak, aby mělo smysl je vlastnit. Podobně postupují například banky. Knight Frank v posledních letech zprostředkovala kromě prodejů budov Telefóniky i obchody s nepotřebným nemovitým majetkem Komerční banky, České spořitelny a ČSOB. Kupujícími bývají v regionech často tuzemští lokální investoři, kteří objekty buď sami využívají nebo je rekonstruují a nabízejí k pronájmu.