Tiskárnu po Viktoru Koženém čeká dražba

Viktor Kožený

Viktor Kožený Zdroj: ctk

V nekonečné sáze vytunelovaných harvardských fondů se schyluje k prodeji jedné z nejvýznamnějších nemovitostí, která po nich v Česku zbyla. Na začátku září se bude s vyvolávací cenou 55 milionů korun dražit areál bývalých tiskáren a kancelářských budov v Praze-Michli, vyplývá ze zveřejněné dražební vyhlášky.

Nemovitosti sloužící rovněž jako sídlo Harvardského průmyslového holdingu poslal do dražby jeho soudem jmenovaný likvidátor Zdeněk Častorál.

O vlastnictví i výnos z pronájmu bývalých tiskáren se přitom likvidátor soudí se společností Victoria Security Printing, jejíž představenstvo vede Pavel Matějka, blízký spolupracovník zakladatele „harvardů“ Viktora Koženého. Častorál tvrdil, že Victoria Security Printing se pronájmem tiskáren neoprávněně obohatila o 26 milionů korun.

K menšinovému podílu ve firmě se kdysi přiznal také Koženého kolega Boris Vostrý. Podle Matějkova vyjádření pro deník E15 v současnosti ale oba pánové nemají se společností nic společného. Firmu prý ovládají blíže neurčení zahraniční investoři.

Očekávaný výnos z dražby je jen zlomkem z celkově vymáhaných 15 miliard korun korun, které si 240 tisíc akcionářů holdingu nárokuje. Jak ovšem nedávno napsal týdeník Euro, s tak velkou sumou už nepočítají.

Několik set milionů dolarů ve hře

Ve hře však stále může být až několik set milionů dolarů. Majetek holdingu tvoří hlavně zástavní smlouvy a směnky za Koženého firmami. Kožený s Vostrým, „otcové zakladatelé“, kteří byli odsouzení k deseti a devíti letům vězení a miliardovým náhradám, nyní žijí v Karibiku.

V nově zveřejněné výroční zprávě Harvardského průmyslového holdingu za loňský rok si likvidátor Častorál posteskl, že mu lidé spojení s fondy stále házejí klacky pod nohy. „Odsouzení se také pokoušejí ztěžovat likvidaci ať už přímo skrýváním majetku nebo cestou přes některé s nimi přímo či nepřímo spolupracující osoby. Tím jsou ve velkém legalizovány výnosy z trestné činnosti,“ uvedl ve výroční zprávě.

Likvidátor je dlouhodobě v konfliktu i se šéfem představenstva Harvardského průmyslového holdingu Karlem Staňkem. Ten nedávno podpořil rozhodnutí protlačené částí akcionářů, že se holding rozdělí a nároky vůči Koženému a Vostrému přejdou na novou firmu. Podle likvidátora by se k odštěpenému majetku mohli dostat právě Kožený, Vostrý a jejich spolupracovníci. Naopak podle Staňka rozdělení přispěje k rychlejšímu odškodnění akcionářů.