Třetina prodaných bytů v Praze loni připadla na desátou městskou část

Nová Hostivař

Nová Hostivař Zdroj: Ekospol

Zhruba 27,5 procenta bytů, které developeři loni prodali v hlavním městě, připadalo na Prahu 10. Za ní následovaly Praha 9 (21,7 procenta) a Praha 5 s 15,3 procenta bytů. Vyplývá to z analýzy společností Trigema, Skanska Reality a Ekospol. Největší zájem byl o byty kategorií 2+KK a 3+KK, jejichž cena se v průměru pohybovala mezi 50 až 60 tisíci korun za metr čtvrteční. Celkově loni developeři prodali v Praze asi sedm tisíc nových bytů, meziročně o 18 procent více.

„Největší zájem je o menší byty s dispozicemi 2+KK, které se loni na našich celkových prodejích podílely 36 procenty. Bytů 3+KK jsme prodali 29,5 procenta. Malé byty jsou nejoblíbenější mezi menšími investory, kteří koupi bytu volí jako formu zajištění na stáří,“ uvedl generální ředitel Ekospolu Evžen Korec.

„Naším nejprodávanějším bytem je 2+KK o rozloze 53 metrů čtverečních za průměrnou cenu 54 800 korun za metr čtvereční,“ doplnila generální ředitelka Skanska Reality Naďa Ptáčková.

Zatímco v Praze 10 a Praze 9 činila průměrná podlahová plocha z každého prodaného bytu zhruba 64 metrů čtverečních, v Praze 5 to bylo téměř 80 metrů čtverečních.

5800 nových bytů

Zatímco v desátém pražském obvodu byla průměrná cena přes 51 tisíc korun na metr čtvereční, v Praze 5 byla přibližně o deset tisíc korun vyšší. Podle studie je v hlavním městě dostupných okolo 5800 nových bytů. Jejich průměrná cena přesahuje 64 tisíc korun za metr čtvereční.

„V páté městské části Prahy je větší podíl nadstandardních bytových projektů, čemuž odpovídá částečně i jiná velikost a cena některých z bytů,“ uvedl předseda představenstva společnosti Trigema Marcel Soural. Jde například o projekt na Vidouli.

V Brně podle statistik společností Trigema a Trikaya loni developeři prodali téměř tisíc nových bytů, meziročně o 15 procent více. Také zde byl největší zájem o byty 2+KK a 3+KK. Průměrná podlahová plocha prodaných bytů byla zhruba 80 metrů čtverečních. V jihomoravské metropoli je aktuálně asi 1200 dostupných nových bytů s průměrnou cenou 55 tisíc korun za metr čtvereční.