Turecko postaví v Íránu deset hotelů, stoupne i počet charterových letů

Teherán, Írán

Teherán, Írán Zdroj: CC BY 2.0: ninara; Flickr.com

Turečtí investoři budou moci postavit nejméně deset hotelů v Íránu. Dohoda o výstavbě, která má pomoci při zlepšování standardů íránského cestovního ruchu, byla podepsána v rámci návštěvy turecké delegace v Teheránu. Agentuře Reuters to řekl úředník tureckého ministerstva cestovního ruchu, který si nepřál být jmenován. Obě země se snaží posilovat vzájemný obchod po lednovém ukončení sankcí vůči Íránu.

Hotely se mají podle podmínek dohody nacházet v Teheránu, Isfahánu, Šírázu, Tabrízu a Mašhadu. Dohoda zahrnuje i pobídky pro investice a umožní zvýšit počet charterových letů mezi oběma zeměmi. Turecko a Írán budou také společně organizovat zájezdy pro asijský trh, které budou zahrnovat návštěvy měst v jihovýchodním Turecku a Íránu.

Ankara a Teherán jsou na různých stranách občanské války v Sýrii. Od zrušení sankcí se jim ale daří držet odděleně jejich politické názory a aktivity v oblasti obchodu a bankovnictví.

Odborníci na cestovní ruch očekávají, že Turecko letos navštíví více než dva miliony Íránců. Loni jich přijelo 1,7 milionu. V prvních čtyřech měsících letošního roku se počet íránských turistů v Turecku zvýšil o sedm procent. To je jedna z mála příznivých zpráv pro turecký cestovní ruch, jehož příjmy v prvním čtvrtletí kvůli útokům ozbrojenců a zhoršením vztahů s Ruskem klesly o téměř 17 procent.