Tým hokejové NHL chce z haly ruského miliardáře pryč už po první sezoně

Barclays Center

Barclays Center Zdroj: Reading Tom via Flickr (CC BY 2.0)

V hale se hraje i NBA
Interiér Barclays Center
Průběh výstavby Barclays Center
Barclays Center
5
Fotogalerie
V New Yorku možná vyroste další hala pro pořádání zápasů hokejové NHL, týmu Islanders se totiž loňský přesun do multifunkční arény ruského miliardáře Michajla Prochorova příliš nevyplatil. Návštěvnost domácích utkání ještě klesla, mnozí diváci si stěžovali na mizerný výhled a hráči na špatný led. Vedení Islanders se proto snaží podle agentury Bloomberg dohodnout s baseballovým týmem New York Mets na výstavbě nové haly v těsné blízkosti jeho domácího stadionu.

Majitelé Islanders by tak hypoteticky získali záložní variantu pro případ, že se s Prochorovem nedomluví na zlepšení podmínek v jeho brooklynské aréně Barclays Center. Agentura Bloomberg to uvádí s odkazem na své zdroje obeznámené s jednáním.

Ve čtyři roky staré hale našli Islanders nový domov teprve loni, když opustili svůj již definitivně zastaralý stadion na Long Islandu. Po první kompletní sezoně v novém působišti ale zjistili, že si stěhováním nepomohli. Barclays Center totiž pojme ještě méně hokejových diváků než staré Nassau Coliseum, konkrétně jen 15 700.

Takové číslo patří v celé soutěži k nejnižším. Z 1500 sedadel je navíc v hale, která hostí zároveň utkání basketbalové NBA, jen omezený výhled, na což si fanoušci často stěžují.

Z těchto důvodů tedy Islanders i v novém působišti vykazují jednu z nejmenších průměrných návštěvností (13 626) v celé soutěži. Pro severoamerické profesionální sportovní kluby však vstupné představuje hlavní zdroj jejich příjmů.

Pro newyorské Islanders byl motivací ke změně domácího prostředí příslib 53,5 milionů dolarů (1,3 miliardy korun), kterými má majitel Barclays Center každý rok plnit rozpočet hokejového týmu. Tím klubu bohatě pokryje výdaje na platy hráčů, ruský miliardář na oplátku získal možnost kontrolovat a řídit obchodní aktivity Islanders.