U Paříže se prodala nejdražší soukromá nemovitost na světě

Château Louis XIV

Château Louis XIV Zdroj: CC BY SA 3.0: Patrice Diaz via Wikimedia

Zámek postavený v roce 2011 v oblasti Paříže se stal nejdražší prodávanou soukromou nemovitostí na světě. Uvedla to dnes agentura AFP, podle níž objekt koupil jistý soukromník z Blízkého východu za rekordní částku 275 milionů eur (přes 7,4 miliardy korun).

Stavba nazvaná Château Louis XIV (Zámek Ludvíka XIV.) leží v obci Louveciennes západně od Paříže. Transakci nedávno uskutečnila francouzská společnost zaměřená na luxusní reality Daniel Féau, která je členem sítě Christie's. „Žádná soukromá rezidence se za tak velkou částku ve světě neprodala,“ řekl AFP jistý odborník na realitní trh.

Objekt postavený na pozemku o rozloze 23 hektarů má pět tisíc metrů čtverečních obytné plochy a velkou zahradu v duchu francouzských zámeckých tradic. Zdobí ho fresky a další ručně vytvořené stylové dekorace. Je zde i kinosál, vinný sklep, bazén či obří akvárium. Nabízí okázalost a lesk zámku Versailles krále Ludvíka XIV. při využívání nejmodernějších technologií, ujišťovali autoři nabídky.

Ve francouzském tisku se objevily spekulace, že nový majitel pochází z Kataru. Zdroje blízké transakci to ale popírají, dodala AFP.

Château Louis XIVChâteau Louis XIV | CC BY SA 3.0: Patrice Diaz via Wikimedia

Zájem o oceňování nemovitostí meziročně stoupl o 33 %