V Obecním domě chybějí věci za stovky tisíc, ukázala inventura

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Minulé vedení Obecního domu zřejmě na náklady společnosti neoprávněně nakupovalo věci za stovky tisíc korun. Z průběžných výsledků inventur navíc vyplývá, že předměty v Obecním domě chybějí. Uvedl to ředitel této městské společnosti Vlastimil Ježek. Zvažuje proto právní kroky. Někdejší předseda představenstva Radovan Šteiner (ODS) tvrzení odmítá.

Pražský Obecní dům se v posledních čtyřech letech ocitl v mnohamilionové ztrátě. „Jsme skoro na konci inventur, a už nyní nevypadají nijak pěkně,“ řekl ředitel. Přesný počet nedohledaných položek a jejich hodnota bude zřejmá až příští týden, kdy kontroly skončí. „Poté rozhodneme, zda podáme trestní oznámení nebo žalobu kvůli porušování povinnosti při správě cizího majetku,“ doplnil. Směřovat zřejmě bude proti bývalým členům představenstva a dozorčí rady. Podle Ježka chybějí třeba mobilní telefony, monitory, ale i kopie plastik. Další předměty ale zatím jmenovat nechtěl. Historického mobiliáře domu se to prý netýká.

Minulý předseda představenstva Šteiner, který dříve zastával funkci pražského radního pro dopravu, to ale popírá. „O tom já rozhodně nic nevím. Mám jediný telefon, svůj bývalý služební, ohledně toho jsme se s panem Ježkem dohodli, že mi jej vyfakturují a já si jej odkoupím. O žádných dalších záležitostech nevím,“ uvedl v textové zprávě.

Z auditu hospodaření vyplývá, že předchozí vedení uzavíralo nevýhodné smlouvy na právní a ekonomické služby i na služby IT. Za některé se utrácelo až o 70 procent víc, než bylo nutné. Současné představenstvo proto takové smlouvy postupně ukončuje. Nové dodavatele bude vybírat prostřednictvím elektronických aukcí.

Předražené byly podle Ježka také náklady na reprezentaci a na mzdy. „Zrušili jsme zlaté padáky… výši těch dosavadních považuji za zcela nemravnou,“ uvedl. Nedávno odvolaným členům vedení ale musí společnost odstupné ještě zaplatit. Jde o částky v řádu milionů korun. V letošním rozpočtu se na odstupné a konkurenční doložky počítá se sumou kolem tří milionů korun.

Účetní ztráta z roku 2010 činí podle rozpočtu Obecního domu téměř 21 milionů, z roku 2011 více než 16 milionů, letos zatím zhruba čtyři miliony korun. „V příštím roce by už společnost měla hospodařit s vyrovnaným rozpočtem,“ řekl Ježek.

Už v prosinci loňského roku obměnila pražská rada členy dozorčí rady Obecního domu. Ti v březnu odvolali všechny členy představenstva a zvolili nové. Do čela pak dosadili bývalého ředitele Národní knihovny Ježka. Pražští radní před několika týdny také projednali změnu zřizovací listiny společnosti. Kromě navýšení členů dozorčí rady ze tří na šest změnili i způsob podepisování smluv.