V Praze se letos prodaly nové byty za 20 miliard

ilustrační foto

ilustrační foto

Ve třetím čtvrtletí se v Praze prodaly nové byty za více než 6,5 miliardy korun, od začátku roku se v hlavním městě prodaly byty s celkovou ceníkovou cenou přesahující 20 miliard korun. Průměrná prodejní cena bytu v developerském projektu vzrostla meziročně o 4,3 procenta na 58 156 korun za metr čtvereční. Vyplývá to z analýzy, kterou dnes představila developerská společnost Trigema.

Po očištění o pět procent nejdražších a pět procent nejlevnějších bytů činila průměrná cena nového bytu 56.976 korun za metr čtvereční. Podle předsedy představenstva Trigemy Marcela Sourala se začaly prodávat více dražší byty. „Trend se obrací, posiluje segment s cenou vyšší než 60 tisíc korun za metr čtvereční. Ten se na prodejích podílel 40 procenty, zatímco ve druhém čtvrtletí činil jeho podíl 28 procent,“ podotkl.

Vzrostla také průměrná cena dostupných bytů v cenících developerů, na konci září činila 63 837 korun za metr čtvereční. To je meziročně o 3,6 procenta více. Bez započítání pěti procent nejdražších a pěti procent nejlevnějších prodaných bytů byla průměrná cena za metr čtvereční 62 407 korun.

Skutečné ceny se mohou lišit

Všechny uváděné ceny jsou ceníkové, tedy takové, jak je jednotliví developeři prezentují v nabídkách. Skutečné ceny, za které se konkrétní byty prodaly, mohou být jiné. Developeři do nich mohou promítnout nejrůznější slevy a bonusy. Ceny uváděné Trigemou jsou včetně DPH.

Letošní rok je zatím pro developery rekordní, podle společné statistiky společností Ekospol, Skanska Reality a Trigema prodali v Praze během devíti měsíců roku celkem 5250 nových bytů, což je meziročně o 24 procent více. Počet dostupných bytů v nabídkách developerů na konci třetího čtvrtletí klesl ze 7000 na 6400.