Varšava láká realitní investory víc než Paříž i Berlín

Varšavské nákupní centrum Zlote tarasy

Varšavské nákupní centrum Zlote tarasy Zdroj: wikimedia.org

Obchodní čtvrť Varšavy
Pohled na obchodní čtvrť Varšavy
Varšavská obchodní čtvrť
Polské národní divadlo
Historické centrum Varšavy je součástí kulturního dědictví UNESCO
7
Fotogalerie
Hvězda Varšavy na realitním trhu dál stoupá. V preferencích investorů už se vyšplhala na druhou příčku v Evropě, hned za tradičně nejatraktivnější Londýn. Ukázala to anketa mezi 340 investory do nemovitostí, kterou každoročně připravuje realitní poradenská firma CB Richard Ellis (CBRE).

„Pozice Varšavy mezi nejoblíbenějšími destinacemi odráží vnímání Polska jako trhu se silnými základy, které dokáží odolat ekonomickým výkyvům,“ uvedl ředitel polské pobočky CBRE Colin Waddell.

Londýn nabízí nejlepší investiční příležitosti podle 37 procent investorů, Varšava podle 12 procent dotázaných. Třetí se umístila Paříž s devíti procenty, což odráží nárůst investic v minulém roce. Až za touto trojicí skončily německé finanční metropole Mnichov a Berlín.

Británie se po roce vrátila na výsluní. Loni na jaře totiž ostrovnímu trhu s nemovitostmí nejvíc věřilo pouze 16 procent investorů, zatímco letos už obvyklých více než třicet rocent. Druhou zemí či regionem v pořadí je Německo se 27 procenty, následované regionem střední a východní Evropy s 19 procenty. Loni tento region považovala za nejlákavější 16 procent investorů.

Kromě Polska si vysoký kredit nadále drží Česko, přestože v tuzemsku letos zatím nebyla oznámena žádná významná investiční transakce s nemovitostmi. Sestupnou tendenci mají dál země jižní Evropy. Španělsko ještě loni lákalo téměř desetinu investorů, nyní už jen 3,5 procenta. Itálie získala ještě o procento méně hlasů. Naopak stoupl zájem o severské země, a to meziročně z pěti na osm procent.

Loňská očekávání realitních investorů se ukázala jako poměrně realistická. V anketě CBRE více než polovina dotázaných uvedla, že se v souvislosti s krizí obává takzvaného dvojitého propadu ekonomiky nebo nadále slabého zájmu nájemců.