Ve Frankfurtu odstřelili 116metrovou výškovou budovu

Odstřel budovy ve Frankfurtu

Odstřel budovy ve Frankfurtu Zdroj: ctk

V německém Frankfurtu nad Mohanem pyrotechnici odstřelili 116 metrů vysokou budovu patřící tamní univerzitě. Šlo o nejvyšší budovu, jaká kdy byla odstřelena v Evropě.

Univerzitní budova byla postavena v roce 1972 poblíž frankfurtského výstaviště. Tým pod vedením demoličního mistra Eduarda Reische použil k odstřelu zhruba padesáti tisíc tun betonu přibližně tunu výbušnin.

Mimořádnou podívanou si podle odhadů nenechalo ujít podle odhadů policie více kolem 30 tisíc přihlížejících lidí. O zajištění hladkého průběhu akce se staraly stovky lidí.

„Všechno šlo jako po drátkách,“ konstatoval šéf dohlížející policejní jednotky Felix Paschek. K úhoně prý přišel jen nedaleký hotel, jemuž při demolici praskla tři okna. „Byla to pěkná šupa,“ konstatoval policista. Kolem místa odstřelu byly vytvořeny dvě nepřístupné zóny o průměru až 250 metrů.

Budova se za mohutného dunění zhroutila během několika sekund. Poté ji zahalil neproniknutelný oranžovo-šedý oblak prachu, který se rozptýlil během několika minut. Poté se přihlížejícím naskytl pohled na obrovskou horu sutě. Na uvolněném místě v areálu bývalého univerzitního kampusu mají vyrůst dvě administrativní výškové budovy.