VGP chystá průmyslové areály u Brna

VGP-PARK (ilustrační foto)

VGP-PARK (ilustrační foto)

Na jižní Moravu, kde se opět vzmáhá průmyslová výstavba, míří další významný developer. Tuzemská společnost VGP chystá na okraji Rajhradu svůj první projekt v regionu, který je tradiční doménou jeho konkurenta CTP Invest. Na sedmihektarovém pozemku připravuje výstavbu VGP Parku Brno. Průmyslovou zónu mají tvořit čtyři areály.

Developer chce u Rajhradu stavět ještě letos, zda už má pro své haly nájemce, ale neuvedl. V zóně nicméně počítá s výrobními elektrotechnickými provozy, lehkou strojírenskou výrobou a montážními provozy. Část hal má sloužit jako sklady. Spekulativní výstavba, tedy bez předem sjednaného nájemce, je zatím stále výjimkou. Většina poptávky po průmyslových nemovitostech pochází v poslední době od výrobních podniků.

Jih Moravy, a hlavně Brno a okolí, je s celkem víc než půl milionem metrů čtverečních hal jednou z největších lokalit logistické výstavby v Česku. Nejrozsáhlejším projektem v oblasti je brněnská Černovická terasa, kde část pozemků loni koupila od města firma CTP. „Ve výstavbě je nyní zhruba sto tisíc metrů čtverečních, což představuje polovinu veškeré aktuální logistické výstavby v České republice,“ uvedl konzultant poradenské firmy Jones Lang LaSalle Milan Korbelář.

Jižní Morava patří také k regionům s nejnižším množstvým nepronajatých ploch. To se letos pohybuje kolem pěti procent, což je téměř polovina celostátního průměru. VGP jako jedna z mála realitních firem posílila v krizi pozici na trhu. Dosud působila hlavně v okolí Prahy, severních a východních Čechách. V průmyslové zóně v Hrádku nad Nisou například staví továrnu na výrobu hygienických potřeb.

Celková investice do výrobního závodu dosáhne řádově miliard korun.
Minulý měsíc VGP oznámila, že opět chystá prodej 80procentního podílu v šesti svých areálech za zhruba 3,4 miliardy korun. Na přelomu roku už VGP prodala podíly v jiných svých parcích britskému nemovitostnímu fondu Episo v přepočtu za 7,5 miliardy korun.