Vítek expanduje do Itálie, na Sardinii postaví luxusní vily

K výraznému nárůstu
zisku CPI Group Radovana
Vítka dopomohly vyšší
tržby z pronájmu. Kladný
vliv měla i deregulace

K výraznému nárůstu zisku CPI Group Radovana Vítka dopomohly vyšší tržby z pronájmu. Kladný vliv měla i deregulace Zdroj: ctk

Realitní magnát Radovan Vítek, který vlastní skupinu CPI Property Group a patří k nejbohatším Čechům, plánuje rozšířit své podnikání do Itálie. Letos začne na Sardinii stavět 15 luxusních vil. Prodejní hodnota projektu se bude pohybovat kolem 30 milionů eur (820 milionů korun).

Vily vzniknou na pozemcích, které CPI získala spolu s developerským záměrem resortu Porto Cervo na Sardinii. Stavba by měla začít do konce letošního roku.

„Nemovitosti v Itálii byly často financovány bankami na hraně rozumných podmínek, věřitelé se dostali do problémů a banky teď portfolia vyprodávají za zajímavé ceny. Je to podobné jako ve Španělku, ale institucionální investory zatím Itálie láká méně, čehož chceme využít,“ cituje časopis Forbes generálního ředitele CPI Martina Němečka.

Britské panství

Skupina CPI před časem představila jiný luxusní rezidenční projekt v zahraničí - Palais Maeterlinck v Côte d'Azur na francouzské riviéře u Nice. Letos na jaře Vítek také dokončil koupi britského sídla od bubeníka The Beatles Ringo Starra za stovky milionů korun. Na panství o rozloze přes milion metrů čtverečních v hrabství Surrey nedaleko města Cranleigh chce trávit část roku.

CPI Property Group patří k největším realitním investorům v střední Evropě. Loni zvýšila čistý zisk o 78 procent na 137,435 milionu eur (zhruba 3,78 miliardy korun). Aktiva skupiny ke konci roku 2014 dosahovala 4,22 miliardy eur (116,18 miliardy korun). Vítek ovládá více než 92 procent akcií skupiny.