Vítek mění Příkopy, do budovy Živnobanky přivede módní řetězec

K výraznému nárůstu
zisku CPI Group Radovana
Vítka dopomohly vyšší
tržby z pronájmu. Kladný
vliv měla i deregulace

K výraznému nárůstu zisku CPI Group Radovana Vítka dopomohly vyšší tržby z pronájmu. Kladný vliv měla i deregulace Zdroj: ctk

Prázdný palác bývalé Živnobanky v pražské ulici Na Příkopě už brzy znovu ožije. Skupina CPI realitního magnáta Radovana Vítka do něj podle zdrojů deníku E15 přivede prémiový módní řetězec, který se v Česku představí poprvé. Překvapivější však zřejmě bude využití dalších prostor v budově, které chce Vítkova CPI otevřít kultuře, uvedly zdroje deníku.

CPI koupila památkově chráněnou nemovitost v roce 2011. Pro budovu architekta Osvalda Polívky od té doby hledala využití. K detailům svého současného plánu firma zatím mlčí, jejich představení chystá zítra.

Proměna bývalého sídla Živnostenské banky není jedinou přestavbou na jedné z hlavních nákupních ulic Česka. Na jejím charakteru se ale asi nic nezmění. „Centrum města se bude dále profilovat jako nákupní zóna pro střední a masový segment,“ soudí šéfka pronájmu maloobchodních prostor poradenské společnosti CBRE Veronika Tebichová.

Investory láká lokalita mimo jiné vysokým nájemným. Za metr čtvereční některých menších obchodů se tu měsíčně platí až 185 eur, tedy téměř 5000 korun. „I během ekonomické krize zde nájemné zůstávalo stabilní a v některých případech se jej daří i zvyšovat,“ sdělila vedoucí výzkumu poradenské firmy DTZ Lenka Šindelářová.

Budova bývalé Živnostenské banky v centru Prahy Na Příkopě.Budova bývalé Živnostenské banky v centru Prahy Na Příkopě. | CPIBudova bývalé Živnostenské banky v centru Prahy Na Příkopě (zdroj: CPI).

Jen kousek od bývalé Živnobanky, v čísle 14, finišuje proměna další bankovní budovy. Developerské společnosti Immofinanz a Lordship tu dokončují projekt přestavby někdejšího sídla ČSOB na obchodní a kancelářský objekt. Mají však problém. Hlavním obchodníkem tam měl být módní Marks & Spencer. Jenže ani těsně před dokončením přestavby firma s developery stále ještě nepodepsala smlouvu.

„Immofinanz stále jedná s dalšími potenciálními nájemníky, ve hře jsou i jiní velcí mezinárodní hráči,“ uvedla mluvčí Immofinanzu Bettina Schraglová.

Developeři jsou v pohodě jen zdánlivě

Podle zdroje z trhu oba developeři v takové pohodě zdaleka nejsou. „Obchodní prostory tam vznikají v podstatě na míru společnosti Marks & Spencer, která si tak teď může říci o výrazně nižší nájem,“ uvedl zdroj.

Navíc tento módní řetězec na Příkopy nutně nemusí. Jednu prodejnu má totiž v nedalekém Palladiu a druhou v Melantrichu na Václavském náměstí, kde nedávno obnovil smlouvu s fondem Reico, který budovu vlastní.

Problémy Diamantu

Nejspíše špatně se ještě donedávna spalo také rakouskému developerovi Wolfgangu Müllerovi, který na Můstku vystavěl novou víceúčelovou budovu Diamant na místě bývalého stejnojmenného paláce. Přestože stavbu dokončil už více než před rokem, stále ještě není v plném provozu. Hlavním nájemcem tam bude módní řetězec C&A, otevřít plánuje příští rok.

Lépe je na tom další rakouský stavebník Real Consult, jenž v ulici 28. října přestavuje palác Rapid. Obchodní dům s prémiovými potravinami si v něm otevře další rakouská firma Julius Meinl. Ta v Česku dříve provozovala supermarkety, v roce 2005 ale z tuzemského trhu odešla.

Nejvýraznější zásek v lokalitě připravuje developerská firma Ballymore. Ve vnitrobloku mezi ulicemi Na Příkopě, Panskou, Jindřišskou a Václavským náměstím připravuje novou výstavbu o téměř stovce tisíc metrů čtverečních.