Vítkova CPI koupila budovu pražské Živnobanky za 890 milionů

Budova bývalé Živnostenské banky v centru Prahy Na Příkopě.

Budova bývalé Živnostenské banky v centru Prahy Na Příkopě. Zdroj: CPI

Realitní skupina CPI, kterou ovládá miliardář Radovan Vítek, dokončila nákup historické budovy bývalé Živnostenské banky v centru Prahy Na Příkopě. Za kancelářský objekt zaplatila přes 890 milionů korun. Investice CPI Group do nemovitostí za letošní rok dosáhly více než 16 miliard korun.

„Oproti moderním kancelářským budovám má Živnobanka nezaměnitelné kouzlo, pramenící z jedinečnosti místa a jeho historické hodnoty. Zájem firem o tuto lokalitu je dlouhodobě velký. Centrální lokace a rozmanitost infrastruktury jsou unikátní kombinací pro malé i velké společnosti,“ uvedl generální ředitel CPI Group Zdeněk Havelka.

Budova bývalé Živnostenské banky byla postavena v letech 1894 až 1896. Objekt tvoří tři části s celkovou plochou přes 19 tisíc metrů čtverečních. Součástí komplexu jsou historické reprezentativní prostory, technické zázemí a garáže.

CPI kupovala kanceláře a retailové parky, investovala i do nových projektů

CPI Group letos uzavřela akvizice za více než 16 miliard korun. Mezi koupenými nemovitostmi jsou například kancelářské objekty od PPF s dominantním nájemcem Českou pojišťovnou, soubor retailových parků v Česku a na Slovensku, Olympia centrum v Teplicích a Mladé Boleslavi, průmyslový areál Lozorno na Slovensku, Obchodní centrum City Park Jihlava a další.

Firma investovala také do developerských projektů. Na jaře dokončila administrativně hotelový komplex CPI City Center v Ústí nad Labem. V únoru byla zahájena rekonstrukce českobudějovického hotelu Gomel, v létě začala výstavba dalšího multifunkčního komplexu pod názvem CPI City Center Olomouc a stavba obchodních areálů v Trutnově a Berouně.

Mezi připravovanými projekty jsou například výstavba COPA Centrum Národní, maloobchodní nemovitosti v regionech či rekonstrukce části ostravského hotelu Clarion a dostavba kongresového centra.

Skupina CPI byla loni i letos mezi největšími realitními investory v Česku. Firma vlastní v Česku 12 600 nájemních bytů, a je tak po společnosti RPG Byty druhým největším vlastníkem bytů v zemi. Skupina vlastní a spravuje také 500 tisíc metrů čtverečních obchodních ploch, kolem 200 tisíc čtverečních metrů kanceláří a 18 hotelů.