Vítkova CPI loni zvýšila zisk na 1,14 miliardy

Radovan Vítek

Radovan Vítek Zdroj: ctk

Realitní společnost Czech Property Investments (CPI) miliardáře Radovana Vítka loni zvýšila meziročně čistý zisk o 2,4 procenta na 1,143 miliardy korun. Hodnota majetku skupiny se zvýšila o 43,7 procenta na celkových 57,2 miliardy korun, z toho 46,5 miliardy činily investice do nemovitostí.

Provozní zisk (EBITDA) se meziročně zvýšil z 1,5 miliardy na 2,3 miliardy korun loni. Největší podíl na tom má 165procentní růst tržeb z pronájmu nemovitostí, který generovaly především nově nakoupené komerční nemovitosti a konec regulace nájemného u téměř tří čtvrtin bytů v majetku CPI Group. Tržby z pronájmu nemovitostí vzrostly na 1,9 miliardy korun, na čemž se nejvíc podílel maloobchod se 40 procenty, následovalo s 23 procenty nájemní bydlení a s 18 procenty kanceláře.

Skupina investovala například do obchodních center Olympia v Teplicích a v Mladé Boleslavi, obchodního centra City Park v Jihlavě, do retailových parků značky Family Center v Česku a na Slovensku. Aktuálně CPI vlastní v Česku a na Slovensku 500 tisíc metrů čtverečních maloobchodních ploch.

„Další investice v řádech stovek milionů putovaly do revitalizace bytového fondu s nájemním bydlením (22 procent z celkových investic), a dále do segmentu kanceláří, kde se projevila akvizice balíku nemovitostí společností Office Stars, jejichž hlavním nájemcem je Česká pojišťovna,“ uvedla firma. Významný byl i nákup bývalého sídla Živnostenské banky v centru Prahy a padesátiprocentního podílu v developerském projektu administrativně-obchodního komplexu COPA Centrum na Praze 1, dodala CPI.

Letos se skupina zaměřila na získání nových finančních zdrojů, respektive jejich diverzifikaci. „Situace na globálním trhu a obezřetný přístup bankovních ústavů k financování developerských či akvizičních záměrů nás přiměl hledat nové finanční prostředky, které by se staly doplňkem k bankovním úvěrům. Jako nejvhodnější forma, poskytující dostatečnou časovou i finanční flexibilitu, se jevily korporátní dluhopisy,“ připomněl vydání obligací generální ředitel Zdeněk Havelka. Korunové a eurové dluhopisy firma vydala letos na jaře.

V nejbližším období chce CPI dokončit rozestavěné developerské projekty, mezi něž patří například rekonstrukce Clarion Congress Hotelu Ostrava a výstavba multifunkčního komplexu CPI City Center v Olomouci. Zahájí i výstavbu pražského kancelářského a obchodního komplexu COPA Centrum. Samostatnou kapitolu tvoří investice do regenerace bytového fondu s nájemním bydlením po celé ČR. Firma vlastní 12 600 nájemních bytů, a je tak po společnosti RPG Byty druhým největším vlastníkem bytů v zemi.

„Pro rok 2012 očekáváme roční tržby na úrovni tří miliard korun, protože že se v nich naplno projeví efekt akvizic ze druhé poloviny roku 2011, kdy jsme nakoupili řadu komerčních nemovitostí,“ dodal ředitel firmy, která patří k největším realitním investorům v Česku.