Vítkovo Orco vycouvalo z Chorvatska, prodalo zbylý podíl v resortu na Hvaru

Chorvatský hotel Amfora z komplexu Sunčani Hvar

Chorvatský hotel Amfora z komplexu Sunčani Hvar Zdroj: Prime Tourist Resorts

Realitní společnost Orco Property Group miliardáře Radovana Vítka prodala slovenské firmě Prime Tourist Resorts poslední podíl, který měla v chorvatském hotelovém komplexu Sunčani Hvar. Definitivně tak vycouvala nejen z tohoto projektu na ostrově Hvar, ale i ze všech investic, které měla v Chorvatsku.

Orco podle svého vyjádření prodalo 3 062 196 akcií v Sunčani Hvar, což je podíl 15,77 procenta. „Úhrnná cena odpovídá přibližně 8,15 milionu eur a vychází z nominální hodnoty převáděných akcií,“ napsala Vítkova firma ve zprávě. Zároveň dodala, že v návaznosti na tuto transakci opustila všechny své investice v Chorvatsku.

Společnost Prime Tourist Resorts, která zastřešuje hotelové aktivity slovenské firmy Across Private Investments, za níž podle chorvatských médií stojí skupina J&T, se po koupi tohoto podílu nově stala majoritní vlastníkem komplexu. Svůj podíl zvýšila na 61,95 procenta, současně oznámila nabídku na převzetí zbývajících akcií. Kolem 33 procent patří chorvatskému státu, údajně se očakává, že svůj podíl prodá.

Firma Prime Tourist Resorts se odmítla k akvizici vyjádřit. „Ohledně investice v Sunčani Hvar nebudeme poskytovat jakékoli komentáře, zejména proto, že tam je veřejná nabídka,“ uvedl pouze pro E15.cz ředitel slovenské společnosti Ján Kováč.

Neúspěšná investice

Sunčani Hvar patřil k neúspěšným investicím Orka, které vstoupilo do projektu přestavby desítky starších hotelů na ostrově Hvar na luxusní zařízení v roce 2007 v rámci dohody s chorvatským státním privatizačním fondem. Později ale obvinilo fond, že neplní závazky a zahájilo arbitráže proti Chorvatsku.

Orco do projektu podle svého dřívějšího vyjádření investovalo 65 milionů eur (1,7 miliardy korun). Exit zahájilo již v červnu 2014, kdy prodalo podíl 24,94 procenta za symbolické jedno euro skupině J&T. Zhruba měsíc před tím se největším akcionářem ztrátového Orka stal právě realitní dravec Radovan Vítek.