Vítkovy CPI Byty loni utržily rekordní půlmiliardu korun

Radovan Vítek

Radovan Vítek Zdroj: ctk

Společnost CPI Byty miliardáře Radovana Vítka, která je s 12.500 byty druhým největším poskytovatelem nájemního bydlení v Česku, loni zvýšila tržby o 17 milionů na rekordních 497 milionů korun. Růst způsobila hlavně deregulace nájemného a také nižší počet neplatičů, uvedla mluvčí společnosti Michaela Winklerová. Jiné údaje o hospodaření společnost nezveřejnila.

„Na výši tržeb se projevil dlouhodobý růst činží v důsledku deregulace, který společnost CPI Byty rozprostřela do několika let (2010 až 2013), a kdy se právě v roce 2014 projevila kumulace navýšeného nájemného z velké části portfolia. Původně totiž mělo zhruba 70 procent bytů regulované nájemné,“ prohlásil Daniel Bacík, který odpovědný za obchodní stránku společnosti CPI Byty.

Dalším důvodem růstu tržeb je podle něj nejnižší procento pohledávek za nezaplaceným nájemným. Díky změně strategie při řešení nedoplatků z deregulovaného nájemného se prý navíc podařilo získat velké procento dlužných částek. „Třetím faktorem je pozitivní saldo vrácených a pronajatých bytů, respektive nejnižší počet ukončených nájemních smluv v historii,“ doplnil Bacík.

200 milionů na obnovu a rekonstrukce

Společnost loni do obnovy a rekonstrukce bytových domů investovala 200 milionů korun. Nejvíce peněz šlo na výměny výtahů v panelových domech v Českém Těšíně a v České Lípě, do oprav rozvodů vody a kanalizace v Třinci a Českém Těšíně. Pokračovaly také opravy střech v Ústí nad Labem a Třinci. Budovy v Litvínově a České Lípě se zateplily a v Novém Městě pod Smrkem se vyměnily kotle.

Firma také zahájila pilotní projekt rekonstrukce bytů s cílem upravit jejich dispozice a velikosti, jako první přišel na řadu dům v českolipské ulici Zoubkova. Kompletní revitalizací zde prošly původně dva vchody s celkem 32 byty o dispozici 3+1. „Bytové domy jsou kompletně zatepleny, byly zde instalovány nové rozvody a technologie i datové kabely. Celkovou obměnu zaznamenaly také vstupní a společné prostory. Pro oba vchody je společná místnost k sušení prádla a uložení kol,“ uvedla Winklerová. Tato investice vyšla na 20 milionů korun. V podobných opravách chce firma pokračovat i v příštích letech.

Společnost CPI Byty patří do skupiny CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka. Po společnosti RPG Byty je druhým největším poskytovatelem nájemního bydlení v Česku. V patnácti lokalitách na severní Moravě, v severních a středních Čechách a v Praze vlastní a spravuje přes 12 500 bytů a množství nebytových prostor. Na konci roku 2013 bylo obsazených 75,5 procenta z nich. Aktiva společnosti na konci roku 2013 dosahovala 8,2 miliardy korun.