Vodrážka chce Martinu Romanovi překazit stavbu věží v Praze na Lužinách

David Vodrážka, ODS

David Vodrážka, ODS Zdroj: E15 Eduard Erben

Měla to být pouze rekonstrukce zastaralého obchodního centra, nyní k tomu přibylo pět věžových domů se stovkami bytů nalepených na centrum. Všichni místní nad tím kroutí hlavou a nejvíce starosta Prahy 13 David Vodrážka. O novém projektu se totiž dozvěděl až nyní. Ne však od investora, ale z pražského magistrátu. Za projektem věžáků stojí manželka a spolupracovník bývalého šéfa ČEZ Martina Romana.

„Je to překvapení. Předložený záměr je zcela nový a v době schvalování rekonstrukce OC Lužiny o něm naše městská část nebyla investorem informována,“ potvrdil E15.cz mluvčí Prahy 13 Samuel Truschka.

Původní plán, s kterým radnice souhlasila, podle Truschky počítal s rekonstrukcí obchodního centra, a to v původním půdorysu. Žádné nové stavby vznikat neměly.

Server E15.cz o projektu kontroverzních věží informoval už 5. září. Podle zjištění deníku E15 se vše točí kolem lidí blízkých vlivnému manažerovi a bývalému šéfovi ČEZ Martinovi Romanovi. Právě jeho manželka Lenka vlastní polovinu Obchodního centra Lužiny, které teď s využitím Romanových peněz prodělává výraznou rekonstrukci.

Model stavby věžových domů u obchodního centra LužinyModel stavby věžových domů u obchodního centra Lužiny | cenia.czModel projektu stavby polyfunkčních domů na Lužinách (Zdroj: portal.cenia.cz)

Pikantní je, že investor se se svým novým plánem místní radnici vůbec nesvěřil. Oklikou se to starosta Vodrážka dozvěděl až od pražského magistrátu, když dostal žádost o vyjádření „ke stavebnímu záměru soukromého investora, který plánuje výstavbu několika budov přiléhajících ke stávajícímu obchodnímu centru u stanice metra Lužiny“. Městská část se má vyjádřit v rámci zjišťovacího řízení podle zákona o posuzování vlivu stavby na životní prostředí.

„Jako starosta městské části s tímto stavebním záměrem rozhodně nesouhlasím a podniknu v rámci svých kompetencí všechny kroky k tomu, aby k realizaci nedošlo,“ řekl E15.cz Vodrážka.

„Podle mého názoru jde o budovy příliš objemné a vysoké, které navíc způsobí zvýšení provozu na místních komunikacích a zhoršení problémů s parkováním. Vnímám také výrazný nesouhlas obyvatel sídliště Lužiny s touto výstavbou. Na čtvrtek 19. září jsem proto svolal mimořádné zasedání rady městské části, která vydá k záměru důrazné negativní stanovisko,“ dodal Vodrážka.

Šuškalo se o dvou a už je jich pět

Zákulisní „šuškanda“ o nových věžích začala u obyvatelů Lužin na jaře, kdy začala rekonstrukce obchodního centra. Nejdříve se spekulovalo o dvou, posléze třech a nyní již pěti věžových domech.

Měly by být podle záměrů investora až šestnáctipodlažních domů s více než třemi stovkami bytů a kancelářemi. Problémem je, že budou vlepeny do původní sídlištní zástavby a na takový projekt není v daném stavu místo.
V nadsázce řečeno, budoucí noví sousedi by se v klidu mohli dívat z okna do okna, co má kdo k večeři.

Ještě, že se z domu v Brdičkově ulici odstěhoval současný prezident Miloš Zeman a problém řešit nemusí. I jemu by se totiž do domácnosti hodně zblízka koukalo.

Miloš ZemanMiloš Zeman | ctkDům v Brdičkově ulici na pražských Lužinách, kde donedávna bydlel prezident Miloš Zeman. I do jeho oken by byl v případě realizace „pěkný výhled“ (foto ČTK)

Kdo to chce stavět?

Pikantní je i to, že jméno investora s novým plánem radnice Prahy 13 nezná. „Ve spisu z magistrátu investor nového záměru uveden není,“ řekl E15. cz mluvčí Truschka. „Při všech původních jednáních o rekonstrukci centra byla naším partnerem společnost Obchodní centrum Lužiny,“ dodal mluvčí „třináctky“.

Pražský magistrát E15.cz sdělil, že oznamovatelem nového záměru Polyfunkční domy – Centrum Lužiny, Praha 13 je společnost YIT Stavo. „Je tam uveden tento oznamovatel, což je údaj, který je z hlediska posouzení vlivu stavby na životní prostředí pro nás relevantní. Více informací nemáme,“ napsalo našemu serveru mediální centrum magistrátu.

Investorem dvou víceúčelových věží má být firma City West Investors (CWI), jež přes své projektové firmy vlastní příslušné pozemky.

V obou projektových společnostech má pětiprocentní podíl Karel Kopp, Romanův spolupracovník z byznysu z devadesátých let.

S Romanovými teď Kopp spolupracuje na rekonstrukci „obchoďáku“ na Lužinách. Podíly v obchodním centru má přitom v zástavě Komerční banka, někdejší Koppův zaměstnavatel.

Protestují celé Lužiny

Starosta Vodrážka dobře ví, co se děje v jeho rajónu. Proti stavbě věží se totiž strhla bouře nevole. Místní obyvatelé a Zelení z Prahy 13 již sepsali petici.

„V návrhu se neřeší parkování pro místní obyvatele, kam budou chodit do škol, neřeší se limitní kapacita kanalizací a napojení vody, dopravní situace, kdy stovky nových vozidel zahltí už nyní kriticky přetíženou oblast,“ uvedl například za Spolek občanských sdružení jihozápadního města Petr Kučera.

Mezi všemi negativními zprávami mu mluvčí Truschka i dvě dobré zprávy pro místní obyvatele. V rekonstruovaném obchodním centru by podle jeho slov měla být ještě v září znovu otevřena prodejna Billa a rekonstrukce celého objektu má být příští rok na jaře.

Praha 13 leží v jihozápadní části Prahy na území starších obcí a usedlostí Jinonice, Butovice a Stodůlky, kde v 80. a 90. letech 20. století vznikly velké sídlištní komplexy Stodůlky, Lužiny, Nové Butovice a Velká Ohrada. Žije zde v současnosti téměř 60 tisíc obyvatel.