Vysmívaný Harlem dnes láká svou polohou

Harlem

Harlem Zdroj: Aude, wikimedia

Před dvaceti lety by se sem málokdo odvážil vkročit, dnes je z Harlemu, čtvrti na severu Manhattanu, stále populárnější rezidenční adresa. Oblast nabývá na popularitě mezi Newyorčany, kteří za své peníze chtějí více, než by si mohli dovolit v dolní polovině Manhattanu.

V Harlemu, odkud je geograficky blíže do neslavného Bronxu než do finančního centra v jižním cípu ostrova, se právě dokončují minimálně tři developerské projekty se stovkami bytů. Jedním z nich je Adeline na 116. ulici, tedy téměř 60 bloků od jižního okraje Central Parku. Poptávka po bydlení v Harlemu ale letos roste nejrychlejším tempem v historii,
díky metru má Harlem skvělou dopravní dostupnost do dalších částí Velkého jablka.

Byt v projektu Adeline si kupují také novomanželé Corningstonovi, kteří si nyní pronajímají byt v domě přímo naproti novostavbě. Svůj nový domov tedy vidí růst každý den. „Vzhledem k velikosti bytu a všemu vybavení, které budeme mít k dispozici, nám Harlem nabízel bezkonkurenčně nejlepší hodnotu,“ řekla deníku E15 Madison Corningstonová.

Také nájmy jsou na severu Manhattanu levnější. „Za jednoložnicový byt platím na dolním Manhattanu 2,5 tisíce dolarů, tady by stejný vyšel maximálně na 15 stovek,“ říká turistický průvodce Joshua Liebman. Harlem pomalu ztrácí černošský a chudinský charakter. Za poslední dvě dekády, kdy severní okraj Manhattanu prochází značnou přeměnou, se ceny bytů v Harlemu ztrojnásobily. Od roku 2003 jsou dvojnásobné, vyplývá z průzkumu newyorské univerzity.