Z Michelských pekáren budou byty

Michelské pekárny

Michelské pekárny Zdroj: Anna Vackova, E15

Místo pečiva začnou na místě současných Michelských pekáren v Praze vznikat nové byty. Pekařský areál totiž za blíže neurčenou cenu koupila developerská společnost Skanska Reality. Ta stávající budovy, v nichž se peklo více než čtyřicet let, zbourá. A čtyřhektarový brownfield promění v novou čtvrť čítající stovky bytů.

„Z našeho developerského pohledu vnímáme tento brownfield jako atraktivní lokalitu v širším centru města. Věříme, že revitalizací území vytvoříme novou rezidenční čtvrť, která vhodně doplní stávající zástavbu,“ řekla deníku E15 generální ředitelka Skanska Reality Naďa Ptáčková.

Pro skupinu velkopekaře Jiřího Abrahama to ale konec činnosti znamenat nebude. „Například výrobu populárního Metro Dezertu či extrudovaných křehkých plátků přesouvá naše dceřiná společnost Michelské pekárny Premium z areálu v Praze-Michli do severních Čech, kde budeme ve výrobě nadále pokračovat,“ řekla zástupkyně generálního ředitele pekáren Jiřina Alexandrová.

Aktivita developerů roste

Pro rezidenční větev švédského koncernu Skanska je nákup michelského areálu v krátké době už druhou velkou akvizicí pozemku pro výstavbu. Firma nedávno koupila v pražském Karlíně další parcelu na více než 500 jednotek. Zatímco u nově získané Michle developer nemá ani vizualizace budoucího projektu a neuvádí žádné termíny zahájení výstavby, v Karlíně už má jasno. „První etapu projektu River Gardens Východ developer plánuje uvést na trh již na přelomu let 2015 a 2016,“ sdělila šéfka Skanska Reality.

Velcí developeři zvýšili v posledních měsících v souvislosti s rostoucím trhem akviziční aktivitu. Například Ekospol koupil projekt v Hostivaři na více než osm set bytů. Česká část finské skupiny YIT zase nedávno získala brownfield na pomezí Vysočan a Hloubětína.

Běžná pekařina nenesla

K prodeji pražského areálu Michelských pekáren se schylovalo už delší dobu. Pekařská firma v minulých letech výrazně změnila svou strukturu a kvůli tvrdé konkurenci na trhu se rozhodla orientovat jen na specializovanou produkci. Kvůli nízkým cenám na trhu vykazovala společnost dlouhodobě ztrátu.

Firma proto dokonce podle svých výročních zpráv musela pozastavit výrobní program „běžné denní pekařiny“. Samotné Michelské pekárny mají podle posledních zveřejněných výsledků tržby nad dvě stě milionů korun.
Skupinu však tvoří ještě další společnosti, které firma před časem vyčlenila kvůli snížení rizik a snazšímu prodeji nepotřebného majetku. Konsolidované výnosy celého holdingu dělaly naposled přibližně 316 milionů korun.

Naďa Ptáčková: Na další akvizice máme stovky milionů

Generální ředitelka developerské společnosti Skanska
Reality Naďa PtáčkováGenerální ředitelka developerské společnosti Skanska Reality Naďa Ptáčková | Anna Vackova, E15

Na realitním trhu stíhá jedna velká transakce druhou. Developeři se přetahují o volné pozemky i projekty a na trh uvádějí velké množství novostaveb. Přehřátí ani nová cenová bublina prý ale nehrozí. Naopak v některých lokalitách Prahy jsou podle generální ředitelky developerské společnosti Skanska Reality ceny nových bytů stále podhodnocené.

E15: Skanska Reality udělala během krátké doby dvě velké akvizice pozemků. Budete v nákupech pokračovat?

Ano, na akvizice máme vyčleněné prostředky v řádech stovek milionů korun. V centru našeho zájmu jsou zejména projekty v širším centru Prahy s dobrou dopravní dostupností a občanskou vybaveností s řádově stovkami bytů. Stabilně chceme mít v nabídce okolo 600 nových bytů.

E15: Jaká je kondice trhu s novostavbami? Nehrozí nové přehřátí?

Kondice trhu s novostavbami je dobrá a přehřátí neočekáváme, zejména z důvodu prakticky vyrovnané nabídky a poptávky. Loni se prodalo nejvíce nových bytů od roku 2007. Klesá také počet dokončených neprodaných bytů, ke konci roku jich bylo v nabídce developerů pouhých 1400 a za první čtvrtletí letošního roku monitorujeme výrazný nárůst poptávky.

E15: Co se s rezidenčním trhem stane, pokud nastane výpadek kupujících z Ruska?

Některým developerům specializujícím se na tento segment by tato situace mohla způsobit komplikace. Majoritními zájemci o nové domovy od naší společnosti jsou však Češi. Až polovina klientů pochází z lokality, ve které projekt stojí. Cizinci tvoří mezi našimi klienty jednotky procent.

E15: Mají už developeři prostor na zvyšování cen? Jaký růst cen odhadujete pro letošní rok?

Průměrné ceny za nově nabízené byty v Praze stagnují. Domníváme se však, že celková cena nemovitostí v dobrých lokalitách Prahy je mírně podhodnocena a ve střednědobém horizontu vidíme prostor pro její nárůst v řádech jednotek procent.