Za návrh, co se Štvanicí, milion korun

Zimní stadion Štvanice

Zimní stadion Štvanice

Praha vypsala architektonickou soutěž na obnovu ostrova Štvanice. Autor vítězného projektu od města získá odměnu ve výši jeden milion korun. Praha v předběžných podmínkách k soutěži limitovala finanční náročnost modernizace částkou 500 milionů korun.

„Podmínky soutěže připomínkovali uznávaní odborníci. Ti jsou rovněž součástí poroty, která bude návrhy hodnotit. Chceme, aby se do soutěže mohlo přihlásit co nejvíce zájemců z řad architektů,“ uvedla radní Aleksandra Udženija. Ostrov by měl sloužit podle radní jako zázemí pro sportovní aktivity, odpočinek a kulturní akce.

Štvanici by s okolím měly propojit dvě lávky pro pěší a Praha počítá i s návratem zimního ledového stadionu. Starý zimní stadion byl na Štvanici postaven ve třicátých letech, na začátku léta loňského roku ho nechala Praha zbourat. „Cílem je nově definovat místo ostrova Štvanice a jeho vazby a spojení na okolní části centra Prahy,“ dodala radní.

Ve výběrové porotě zasedne například primátor Bohuslav Svoboda, radní Udženija, první náměstek primátora Tomáš Hudeček a náměstek primátora Pavel Richter. Z řad odborníků Josef Pleskot, Jakub Fišer, Jakub Kynčl, Miroslav Cikán, Martina Forejtová, Petr Kratochvíl, Adam Gebrian, Irena Fialová, Dan Merta, Ladislav Kuba a Ivan Březina.

:

Koho štve Štvanice?

„Jsem rád, že vedení města přemýšlí o rozvoji Prahy tak, jak to známe z Kodaně, Hamburgu, Vídně a dalších evropských měst, a že začíná komunikovat s architektonickou obcí a veřejností obecně tak, jak je v evropských městech zvykem,“ řekl místopředseda poroty Jakub Fišer.

Architektonická soutěž bude rozdělena do dvou kol. V prvním kole porota zhodnotí ideový návrh soutěže. V druhém kole po upřesnění zadání prověří reálnost návrhů, finanční náročnost a budou navrženy konkrétní etapy revitalizace ostrova.

Které návrhy postoupí do druhé části soutěže, bude zřejmé příští rok na jaře. Autory poté město vyzve k jejich rozpracování. „Veřejnost bude mít možnost shlédnout všechny realizace v rámci výstavy, kterou po ukončení soutěže připravujeme,“ uvedla Udženija.