Zbrojař Holeček koupil historickou usedlost na Hanspaulce

Dejvická usedlost Perníkářka

Dejvická usedlost Perníkářka Zdroj: CC BY-SA 3.0: SJu - Wikimedia Commons

Sotva bývalý majitel dopravní skupiny Čechofracht a jeden z privatizátorů Třineckých železáren René Holeček ovládl Českou zbrojovku, udělal další zajímavý obchod. Od skupiny Multiprojekt vedené bývalým starostou Prahy 1 Petrem Hejmou koupil památkově chráněnou barokní usedlost Perníkářka v Praze na Hanspaulce, vyplývá z katastru a obchodního rejstříku.

Jaký byznys nyní miliardář Holeček na lukrativní Hanspaulce připravuje, zatím nový domácí Perníkářky nezveřejnil. Sdílnější nebyla ani jeho spolupracovnice Monika Stanieczková. Tato podnikatelka je jedinou členkou představenstva projektové firmy Multiprojekt - Hanspaulka, v níž jsou nemovitosti zaparkované.

Zajímavostí je, že Stanieczková je dosud největší přispěvatelkou v Nadačním fondu Miloše Zemana určeného na úhradu státního dluhu. Letos v dubnu do něj dala při aukci na Hradě koupí Zemanem podepsané velikonoční kraslice 755 tisíc korun, což je ještě více, než kolik činil příspěvek Andreje Babiše. K tomu si Stanieczková koupila ještě další prezidentovo vejce za 42 tisíc.

V orgánech firmy Multiprojekt – Hanspaulka je ještě její partner Rudolf Ovčaří. S tímto investorem a bývalým šéfem Třineckých železáren pojí Holečka kromě angažmá v České zbrojovce ještě například investice do golfových hřišť.

Multiprojekt koupil Perníkářku v roce 2010 od Akademie věd České republiky za 75 milionů korun. „Akademie věd neměla dostatek finančních prostředků na rekonstrukci zchátralých nemovitostí Perníkářka, a proto schválila v roce 2008 prodej komplexu budov a pozemků ve vlastnictví dvou pracovišť,“ uvedl mluvčí akademie Jan Martinek.

Prodej usedlosti akademiky vzbudil před lety pochybnosti. V roce 2008 totiž vědecká instituce vyměnila s radnicí Prahy 6 svůj pozemek vedle Perníkářky za parcelu přímo pod usedlostí. Akademie věd tehdy argumentovala tím, že památkový objekt přestaví pro účely vědců.

Jenže badatelská instituce si to po výměně parcel rychle rozmyslela a Perníkářku prodala. Z utržených peněz zaplatila hlavně novou budovu Ústavu experimentální botaniky s moderními laboratořemi v areálu Akademie věd v pražských Lysolajích.

Lubomír Kovařík z České zbrojovky: Na Slovensku zaměstnáme tři sta lidí