Zisk Immofinanz propadl o víc než polovinu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: immofinanz

Rakouská realitní společnost Immofinanz zaznamenala v prvním čtvrtletí fiskálního roku, tedy od května do konce července 2011, meziroční propad čistého zisku o 52 procent na 28 milionů eur. Na špatném výsledku se podepsalo jak kolísání finančních trhů, tak změny měnových kurzů a ztráty z úrokových swapů.

Firmě se alespoň podařilo zvýšit příjmy z pronájmů o 2,5 procenta na 142 milionů eur. Rostly hlavně pronájmy z maloobchodních prostor, a to o zhruba 15 procent. Naopak propad jako jediný ze sektorů vykázaly pronájmy kanceláří, což bylo dáno zejména prodejem části portfolia.

Efekt na zisk na akcii byl částečně tlumen meziročním poklesem počtu akcií, kdy společnost vykoupila během šesti měsíců 47 milionů akcií, a zisk na akcii tak klesl o 33 procent z 0,06 na 0,04 eur.
První investiční ránu dostala Immofinanz už koncem roku 2007, kdy její akcie klesly během několika měsíců o 34 procent. V dalším roce ztratila firma nejprve polovinu z ceny akcií a ke konci roku 2008 se svezla až k hodnotě 0,28 eur za akcii.

„Jsme stále ve fázi optimalizace,“ komentoval aktuální výsledky generální ředitel Immofinanz Eduard Zehetner. Firma během čtvrtletí prodala majetek v hodnotě 371 milionů eur. Jde o součást ambiciózního pětiletého plánu, kdy chce prodat menšinové podíly v řadě projektů ve střední a východní Evropě.

„Na výsledcích společnosti by se v horizontu několika kvartálů mohlo projevit makroekonomické zpomalení, které se potvrzuje i v případě Německa a jeho obchodních partnerů, kde má Immofinanz jádro svých aktivit, tedy Rakouska, Švýcarska, Česka, Polska a Slovenska. Na druhou stranu toto geografické rozložení poskytuje v evropském kontextu stále relativně stabilní portfolio,“ míní analytik J&T Banky Pavel Ryska.