Zisky realitního dravce Vítka rostou, jeho CPI loni vydělala dvě miliardy

Radovan Vítek

Radovan Vítek Zdroj: CTK/Sulova Katerina

Realitní firma CPI Group miliardáře Radovana Vítka pokračuje ve slibném růstu, loni si výrazně polepšila z hlediska výdělků i hodnoty svých aktiv. Čistý zisk zvýšila oproti předchozímu roku o 39 procent na dvě miliardy a cena jejího majetku stoupla zhruba o třetinu na víc než 85 miliard korun.

Skupina loňským výsledkem navázala na dřívější růst, už v roce 2012 čistý zisk CPI posílil o čtvrtinu a hodnota majetku o víc než desetinu. CPI Group zároveň předpokládá, že jí letos díky dokončení započatých projektů narostou aktiva až na 100 miliard korun.

Také investice skupiny postupně stoupají. Předloni přesáhly 49 miliard korun a v roce 2013 už činily téměř 70 miliard, vyplynulo z auditované výroční zprávy CPI. Podle ní výnosy z pronájmu nemovitostí loni přinesly firmě zhruba 3,4 miliardy korun, téměř o pětinu více než předloni.

CPI Group působí na realitním trhu od 90. let, hlavně ve střední Evropě. Patří mezi nejvýznamnější domácí investory do realit. S více než 12 600 byty je CPI Group po RPG Byty druhým největším poskytovatelem nájemního bydlení v České republice.

V posledním roce na sebe Vítkova společnost upozornila zejména projekty v centru Prahy. Třeba nad stanicí metra Národní třída buduje rozsáhlý multifunkční komplex Quadrio nebo o kousek dál v ulici Na Příkopě koupila historickou budovou Živnobanky, kterou chce změnit na Svět skla.

Vítek nezahálí ani na mezinárodním poli. Stal se totiž dominantním akcionářem ztrátové developerské skupiny Orco a intenzivně usiluje o její plné ovládnutí, zacíleno má hlavně na výnosnou německou divizi Orco Germany. Orco vedle Prahy podniká především v Berlíně, ale také ve Varšavě či Budapešti.