Známé sportovní centrum na Smíchově má ustoupit bytům. Část místních je proti, rozhodne magistrát

Sportovní centrum Erpet v časech provozu

Sportovní centrum Erpet v časech provozu Zdroj: FB Erpet Centrum

Na místě Erpet Centra má vyrůst obytný soubor Šemíkův břeh.
Na místě Erpet Centra má vyrůst obytný soubor Šemíkův břeh.
Návrh náplavky v projektu Šemíkův břeh.
4
Fotogalerie

V Praze se nyní rozhoduje o dalším osudu známého sportovního areálu. Ten zahrnuje budovu Erpet s tréninkovým centrem pro golfisty, tenisovým kurtem a venkovním bazénem, hned vedle je fotbalové hřiště. Společnost Sebre chce lokalitu zcela proměnit, plánuje zde postavit bytový a administrativní komplex. Proti záměru se však zvedla vlna odporu ze strany veřejnosti i městské části.

Sportoviště u železničního mostu přes Vltavu má za sebou bohatou minulost. Hrával se tu zimní turnaj Tatry Smíchov, v roce 1980 vyrostla házenkářská hala, která byla v devadesátých letech přebudována na golfové a squashové centrum. V poslední době zažíval zdejší provoz postupný útlum, až došlo loni k celkovému uzavření areálu. Letos v květnu se sem lidé mohli podívat ještě v rámci festivalu současného umění 4 + 4 dny v pohybu. V dalším plánu je demolice stávajících objektů a nová výstavba s odlišným využitím.

Společnost Sebre počítá s tím, že na tříhektarovém území vznikne soubor čtyřpatrových domů ve třech polootevřených blocích. Celkem má jít o zhruba 50 tisíc metrů čtverečních podlažní plochy určené pro byty, administrativu a parter se službami a obchody. Úpravou břehu řeky vznikne náplavka, která umožní přístup k Vltavě. Podobu projektu s názvem Šemíkův břeh navrhl architekt Stanislav Fiala, který je autorem například administrativního paláce Drn na Národní třídě.

První studie nové zástavby vznikla již v roce 2016, následně investor podal k pražskému magistrátu podnět na změnu územního plánu. Pozemky jsou totiž určené pro sportovní využití a záměr Šemíkova břehu na nich v současnosti není možné realizovat. Proces schvalování změny, který má projektu uvolnit cestu, se nyní dostal do závěrečné fáze. Ve středu proběhlo její veřejné projednání, při němž své připomínky k návrhu změny uplatnili místní obyvatelé i zástupci městské části. Definitivní rozhodnutí bude na bedrech zastupitelů hlavního města, termín jejich hlasování zatím není znám.

Proti projektu dlouhodobě vystupuje část obyvatel sdružených především ve spolku Za lepší Smíchov. Jeho předseda Viktor Veselý označuje možný zánik sportoviště za neobhajitelný: „Pro všechny Smíchováky i ostatní Pražany bude mnohem přínosnější, když zastupitelé hlavního města spolu s majitelem pozemku najdou cestu, jak tento prostor zkultivovat a naopak rozšířit jeho sportovní využití.“ Na podporu svého stanoviska spolek zorganizoval petici, pod kterou shromáždil několik stovek podpisů.

Městská část v roce 2018 uzavřela s investorem ohledně tohoto projektu memorandum, čímž se změnou územního plánu vyjádřila souhlas. Nové koalici ve vedení Prahy 5, která vzešla z loňských voleb (Praha 5 Sobě, Piráti a SEN 21), se ale navržená výstavba nelíbí. „V lokalitě dolního Smíchova se nacházejí pouze dvě místa s funkční plochou pro sport. Změnou v oblasti areálu Erpet by došlo k zániku té větší z nich. To je v rozporu s potřebami současných, ale i budoucích obyvatel Smíchova, kterých v nejbližších letech přibudou tisíce,“ sdělil místostarosta pro územní rozvoj Radek Janoušek.

Praha 5 chce podle něj sport v tomto místě zachovat. „Projednávaná změna územního plánu sice umístění sportu neznemožňuje, ale investor s touto funkcí v projektu počítá pouze minimálně. Proto s ním budeme dále jednat o přehodnocení podoby projektu, aby zde byla v dostatečné míře možnost sportování zachována,“ dodal Janoušek s tím, že v opačném případě městská část zvažuje vypovězení memoranda.

Developer již dříve deklaroval, že do současného sportovního areálu nechce investovat žádné finanční prostředky, a soustředí se pouze na novou výstavbu. „Šemíkův břeh je projekt s ohromným potenciálem pro naplnění našich cílů, stejně jako pro naplnění přínosu občanům Prahy 5,“ uvádí na stránkách společnosti Sebre její spolumajitel Jan Fidler. Developer na dotazy E15 do uzávěrky článku neodpověděl.

Oblast kolem sportoviště je nyní významným rozvojovým územím. V místech bývalého nákladového nádraží staví společnost Sekyra Group novou čtvrť Smíchov City, která zahrne 400 tisíc metrů čtverečních komerčních, bytových a obchodních ploch. Několik velkých záměrů vznikne také mezi Strakonickou a Nádražní ulicí a na Hořejším nábřeží pak vyroste River Terrace Hotel s 326 pokoji a vlastním přístavištěm.