Nový hráč v českých realitách. Cílí na hotely, které nepřežily covid

Hotel Vítkov

Hotel Vítkov Zdroj: Booked.cz

Na český nemovitostní trh vstupuje nová litevská investiční společnost Baltic Asset Management. Investovat hodlá v Česku, ale i v Lotyšsku a Polsku více než 112 milionů eur. Prvním objektem, do kterého se společnost rozhodla investovat v přepočtu zhruba 331 milionů korun, bude hotel Vítkov na pražském Žižkově. Z něj hodlá vytvořit colivingový projekt, jenž nabídne zhruba stovku jednotek k bydlení už na začátku roku 2024.

„Naše tržní analýzy ukazují, že je v České republice a v celém středoevropském regionu nedostatek nabídky kvalitních prostor pro coliving,“ říká Ugnius Latvys, generální ředitel společnosti Baltic Asset Management. Upozorňuje, že právě umístění v širším centru města je jednou z klíčových hodnot úspěšných projektů pro sdílené bydlení.

Co je to coliving?

Coliving, neboli sdílené bydlení, je koncept komunitního života. Znamená to, že skupina lidí sdílí náklady na služby a samotné bydlení a těží z flexibilních podmínek pronájmu v bytě nebo v domě. Zároveň však mají každý svůj soukromý prostor. 

V tomto konceptu je důležitá samotná lokalita bydlení, která by měla být v centru. Zároveň zde bývají i společné prostory, jako je společenská místnost, fitko nebo pracovní prostor na coworking. Velký důraz se klade na samotnou komunitu a sdílení stejných hodnot v rámci bydlení. Coliving se rozšířil zejména v posledních letech kvůli dražšímu bydlení. 

„Naším cílem je vytvořit v regionu více projektů colivingu, proto hledáme jak investiční partnery, tak majitele nemovitostí, kteří jsou otevřeni kvalitním projektům přestavby. Bez pomoci partnerů by ani získání nemovitosti a úspěšné spuštění projektu v České republice nebylo možné. Při akvizici hotelu Vítkov nás podpořil Carlo Gradl, náš obchodní partner, který nám pomáhá rozšiřovat naše aktivity v Praze,“ doplňuje Ugnius Latvys.

Hotel Vítkov na pražském Žižkově byl zrekonstruován v roce 2007 a před pandemií fungoval jako tříhvězdičkový hotel – od té doby ale nebyl znovu otevřen. Připravovaný colivingový projekt Youston nabídne jednotlivé prostory o rozloze od 15 do 48 metrů čtverečních, každý s vlastní kuchyní a koupelnou. Součástí projektu bude také řada společných prostor včetně jídelny, kina, sauny, prádelny, posilovny a rovněž prostory pro vzdělávání, práci a trávení volného času.

Nejdražší byty v České republice

Video placeholde
Nejdražší byty v České republice • Videohub

„Zaměření společnosti Baltic Asset Management na projekty colivingu odráží rostoucí trend komunitně orientovaného bydlení. Přeměnou nedostatečně využívaných nemovitostí na moderní obytné prostory nejen poskytujeme tolik potřebné možnosti bydlení, ale také přispíváme k rozvoji měst, ve kterých se tak lépe žije. Projekty našeho komunitně orientovaného bydlení, jako jsou Youston a Chapters, upřednostňují společné prostory a pomáhají sociální interakci, čímž podporují sounáležitost a propojení obyvatel,“ dodává Latvys.

Jako významnou výhodu takovéto konverze uvádí investor také rychlost. Projekty jsou dokončeny a uvedeny na trh dvakrát rychleji než nová výstavba.

Baltic Asset Management má téměř 600 colivingových a tradičních nájemních jednotek ve Vilniusu s obsazeností 97 procent. Podobný projekt komunitního bydlení jako ten pražský společnost realizovala pod názvem Chapters – tento projekt nahradil uzavřený hotel v centru Vilniusu a byl dobře přijat nájemníky i okolím.

Baltic Asset Management je realitní investiční a developerská společnost registrovaná v litevském Vilniusu, která se specializuje na přestavbu městských nemovitostí. Bývalé průmyslové, kancelářské a veřejné budovy přeměňuje na rezidenční nemovitosti určené pro mileniály, generaci Y a mladé profesionály.