Rekordní pokutu pro Kaufland znovu projedná Krajský soud

Kaufland

Kaufland Zdroj: Profimedia.cz

Kaufland
2
Fotogalerie

Nejvyšší správní soud vrátil do hry rekordní pokutu 22 milionů korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pro Kaufland za zneužití významné tržní síly. Případ bude řešit Krajský soud v Brně, který původně pokutu zrušil. Jeho verdikt nyní neplatí, NSS případ vrátil nižší soudní instanci k dalšímu řízení. 

Případ je důležitý i tím, že jde o první rozhodnutí antimonopolního úřadu v oblasti významné tržní síly, které přezkoumal soud. V minulosti totiž panovaly nejasnosti jak zákon, který měl hlídat řetězce, vykládat. Odborníci kvalitu zákona kritizovali.

"Legislativně technická úroveň zákona o významné tržní síle vykazuje velké slabiny a nedostatky a ve svém důsledku umožňuje vícero výkladů pojmu významné tržní síly," uvedl loni Krajský soud v Brně ve svém rozhodnutí. ÚOHS použil absolutní výklad. V případě pochybností, které vyplývají z nejasného zákona, měl ale úřad prý zvolit výklad mírnější. S tím ÚOHS nesouhlasil, a proto se případ dostal až k Nejvyššímu správnímu soudu.

Antimonopolní úřad dal původně Kauflandu pokutu 13 milionů, po odvolání firmy ji ale zvedl na více než 22 milionů. Firma podle ÚOHS porušila zákon, když sjednávala s nadpoloviční většinou svých dodavatelů zemědělských a potravinářských produktů platební lhůty delší než 30 dní a platby takto i realizovala.

Obchodní řetězec dál sjednával s 95 procenty svých dodavatelů zemědělských a potravinářských produktů pro případ postoupení pohledávky třetím osobám povinnost hradit vedle nákladů spojených se zpracováním této agendy ještě poplatek v čtyřprocentní výši pohledávky. "Současně Kaufland pro případ úhrady faktur dodavatelům před lhůtou splatnosti účtoval takzvané dodatečné skonto ve výši 0,5 procenta z předčasně uhrazené faktury za každý započatý týden, o který byla faktura dříve uhrazena," uvedl už dříve místopředseda ÚOHS Hynek Brom.

Zákon o významné tržní síle platí od roku 2010. Odborníci ho od počátku kritizovali. Zabývala se jím i Evropská komise, řízení s Českem ale nezahájila. Potravinářská komora v minulosti uváděla, že řetězce díky zákonu začaly dodržovat třicetidenní lhůty splatnosti.