Rusko možná čelí další ekologické katastrofě, voda z opuštěného dolu kontaminovala přírodu na Uralu

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Čínská ekonomika roste

Oživení z koronavirového šoku hlásí čínská ekonomika. Hrubý domácí produkt se ve druhém čtvrtletí v meziročním srovnání zvýšil o 3,2 procenta. Toto číslo bylo vyšší, než analytici očekávali. Ti předpokládali růst jen o 2,5 procenta. Výsledek je přeci jen optimističtější, než údaje za první čtvrtletí tohoto roku. V něm naopak čínská ekonomika klesla o rekordních 6,8 procenta. Dělo se tak především kvůli propuknutí pandemie nového typu koronaviru a tím související omezení a opatření, která měla jeho šíření zabránit. Přes všechny pozitivnější zprávy však ekonomika asijské země v celkovém srovnání meziročně klesla o 1,6 procenta.

Akcie posílily

Americké akciové trhy a hlavní indexy po posledním zakončení obchodování posílily. Pomohla jim především informace o vývoji vakcíny proti onemocnění covid-19. K růstu přispěla i informace o výsledcích hospodaření firmy Goldman Sachs. Index Dow Jones vzrostl o 227,51 bodu, tedy 0,85 procenta, na 26.870,10 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 29,04 bodu, neboli 0,91 procenta, na 3226,56 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 61,92 bodu, čili 0,59 procenta, na 10.550,49 bodu. Velmi posílily akcie americké biotechnologické společnosti Moderna. A to díky slibným výsledkům její experimentální vakcíny. 

Pandemie neustupuje

Spojené státy hlásí další rekordní čísla, spojená s pandemií nového typu koronaviru. Za posledních 24 hodin zde přibylo 67 600 nově nakažených osob. Spojené státy čelí vysokému růstu počtu nemocných od konce června zejména v jižních a západních státech země. Za posledních deset dní se počet nově zjištěných nakažených pohyboval v rozmezí od 55 tisíc do 65 tisíc. Rekordní přírůstky hlásí především státy Texas a Oklahoma. Alabama ohlásila rekordní počet úmrtí pro tento stát. Téměř rekordní byl počet nově nemocných a úmrtí také v Kalifornii.

Další katastrofa v Rusku

Rusko má možná na krku další ekologickou katastrofu. Tamní prokuratura vyšetřuje možný únik znečištěné vody z opuštěného dolu v jižní části pohoří Ural. Podnět k vyšetřování daly fotografie, které se objevily na internetu. Ty zobrazují oranžovou krajinu a mléčně barevnou vodu. Zpustošená země se nachází na okraji 100 let starého Ljovichinského dolu, který je mimo provoz od roku 2003. Leží zhruba 100 kilometrů od Jekatěrinburgu.