Růst státního dluhu zpomalil. Každý Čech dluží 161 tisíc

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek, E15

Státní dluh České republiky v prvním čtvrtletí letošního roku stoupl o zhruba 100 milionů korun na 1,683 bilionu korun. Na každého Čecha tak připadá dluh skoro 161 tisíc korun.

„Během prvního čtvrtletí 2014 došlo ke stabilizaci korunové hodnoty hrubého státního dluhu na úrovni konce roku 2013,“ uvedlo ministerstvo financí. Dluh roste pomaleji mino jiné díky vysoké poptávku po státních dluhopisech, stabilizace souvisí také s „plánem postupného efektivnějšího zapojování disponibilní likvidity státní pokladny“, dodal rezort.

Spolu s dluhem rostou i úroky z jeho splácení. Loni dosáhly 57,5 miliardy korun a meziročně tak souply o 800 milionů korun. Od předkrizového roku 2007 vzrostly roční náklady o více než 23,5 miliardy korun. Celkové výdaje na obsluhu státního dluhu jsou letos naplánovány na 65,8 miliardy korun. Náklady na správu dluhu jsou tak vyšší než rozpočet některých ministerstev.

Během celého roku 2013 státní dluh stoupl o téměř 16 miliard korun na 1,683 bilionu korun. Šlo tak o nejnižší přírůstek státního dluhu od roku 1996.

Státní dluh tvoří dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Státní dluh vzhledem k HDPStátní dluh vzhledem k HDPStátní dluh vzhledem k HDP | Tradingeconomics.com, Eurostat

Marek Dřímal: Nižší schodek přeje bondům