Sekyra domácností roste. Češi bankám dluží 1,221 bilionu korun

Platební karty

Platební karty Zdroj: Sean MacEntee/flickr

Dluhy českých domácností u bank se v červnu dále zvýšily, a to o více než tři miliardy korun na 1,221 bilionu korun. Meziročně byly vyšší o zhruba 42,4 miliard korun. Zvýšila se i zadluženost podniků, vyplývá z dnešních údajů České národní banky.

Na jednodenních vkladech měly domácnosti u bank uloženo téměř 1,3 bilionu korun. Proti květnu vklady vzrostly o 13,57 miliardy a meziročně o téměř 109 miliard korun. Na účtech s výpovědní lhůtou měly domácnosti uloženo zhruba 318,5 miliardy. Proti květnu tak úspory domácností klesly o zhruba 5,8 miliardy a proti loňskému červnu o 20,8 miliardy korun.

Zadluženost podniků se proti květnu zvýšila o devět miliard na více než jeden bilion korun. Proti loňskému červnu byl jejich dluh vyšší o 37,6 miliardy vyšší.

Centrální banka poskytuje tuto statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Své dluhy splácí víc než polovina lidí