Sezonní práce skončily, Česko má rekordních 597 tisíc nezaměstnaných

Podpora v nezaměstnanosti

Podpora v nezaměstnanosti Zdroj: E15

Postupné ukončování sezonních prací na venkově a v menších obcích zvýšilo počet lidí bez práce. Nezaměstnanost se v prosinci zvýšila na 8,2 procenta z listopadových 7,7 procenta. Bez práce bylo ke konci roku 596 833 lidí, tedy o zhruba 31 500 více než o měsíc dříve, a vůbec nejvíce v historii ČR. Vyplývá to ze statistik úřadů práce.

Přibližně 583 tisíc lidí bylo v prosinci schopno okamžitě nastoupit do zaměstnání. Počet volných pracovních míst se ale oproti listopadu o 2323 snížil. Na jedno z celkových 35 178 volných pracovních míst tak připadá 17 uchazečů, tvrdí pracovní úřad. Nejvíce lidí se o jedno místo uchází na Karvinsku - téměř 81. Více než 50 lidí připadá na jedno místo i v okresech Bruntál, Brno - město a Hodonín.

Volná místa podle pracovních úřadů nabízeli zaměstnavatelé nejčastěji ve službách, obchodu, pohostinství, ostraze nebo administrativě. Zájem byl ale i o organizátory konferencí a uchazeče s technickým vzděláním jako svářeče, soustružníky nebo zámečníky. Poptávka byla i po řidičích a uklízečích.

Do evidence úřadů se v poslední měsíc roku nově nahlásilo 59 633 lidí bez práce. V porovnání s listopadem jich bylo o 8798 více. Novou práci získalo 12 661 lidí, přičemž téměř dva tisíce z nich ji našlo prostřednictvím pracovních úřadů.

CVVM: Podle čtyř pětin Čechů se loni zhoršila nezaměstnanost
Loni se v Česku zhoršila podle zhruba čtyř pětin lidí nezaměstnanost a podle téměř tří čtvrtin Čechů také sociální jistoty a korupce. Ukázal to prosincový výzkum CVVM. Zlepšení nezaznamenala nadpoloviční většina dotázaných u žádné z téměř třicítky oblastí, na které se CVVM ptalo. Nejpozitivněji vnímali lidé vývoj v nabídce zboží a služeb, která se zlepšila podle dvou pětin Čechů.

Analytici: Pomohlo příznivé počasí

Za růstem nezaměstnanosti ke konci roku je už zmíněný konec sezonních prací. “Růst nezaměstnanosti je v závěru roku tradičně ovlivněn sezonností a loňský prosinec není z tohoto pohledu výjimkou,“ potvrdil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

“Na druhou stranu se ale dá říci, že v prosinci částečně pomohlo teplotně nadprůměrné počasí, díky čemuž v řadě případů pokračovaly stavební práce nad běžný rámec. I díky tomu nebyla nezaměstnanost ještě vyšší,“ uvedl Karol Piovarcsy, ředitel Saxo Bank pro střední a východní Evropu.

Zaměstnanost brzdí opatrnost firem

Podle hlavního investičního stratéga ČP INVEST Michala Valentíka se zaměstnanost mírně zlepšuje. “Tímto tempem bychom se na předkrizových pět procent dostali možná někdy v roce 2018,” uvedl Valentík.

Jak ale uvádí David Marek z Patria Finance, výraznějšímu zlepšení na trhu práce ale brání opatrnost firem při nabírání nových zaměstnanců. “Řada firem má prostor při růstu zakázek zvýšit využití stávajících kapacit. Trend růstu zakázek bude muset vytrvat nějakou dobu, aby se pozitivně promítl do náboru nových zaměstnanců a poklesu nezaměstnanosti. Obrat na trhu práce tak lze očekávat spíše v druhé polovině roku, případně na přelomu letošního a příštího roku,” uvedl Marek.