Silný dolar a domácí poptávka zvyšuje obchodní deficit USA

Zisky na světových akciových trzích musela zařídit Amerika.

Zisky na světových akciových trzích musela zařídit Amerika. Zdroj: profimedia

Obchodní deficit Spojených států v červnu dále vzrostl a proti předešlému měsíci se zvýšil o sedm procent na 43,8 miliardy dolarů (asi 1,1 bilionu korun). Dovoz zvyšuje silná domácí poptávka a vysoký kurz dolaru.

Silná americká měna ale na druhou stranu spolu se slabší globální poptávkou nadále podkopává americký vývoz. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.

Schodek překročil odhady analytiků oslovených agenturou Reuters. Ti čekali v průměru zvýšení deficitu na 42,8 miliardy dolarů. Vývoz v červnu klesl druhý měsíc po sobě a jeho hodnota se snížila o 0,1 procenta na 188,6 miliardy dolarů.

Růst dovozu

Dovoz naopak vzrostl o 1,2 procenta na 232,4 miliardy dolarů. Kurz dolaru za poslední rok vzrostl proti měnám hlavních obchodních partnerů Spojených států o 15 procent, což zlevňuje americké dovozy, ale znevýhodňuje americkým firmám export.

Americký vývoz do Evropské unie klesl o 2,3 procenta, zatímco dovoz z Evropy se zvýšil o čtyři procenta. To vytlačilo obchodní schodek USA s EU na rekordních 14,5 miliardy dolarů.