Spotřebitelské ceny v USA klesly nejvíce za šest let, benzin o desetinu

Spotřebitelské ceny v USA klesly

Spotřebitelské ceny v USA klesly Zdroj: Repro Strategie

Ve Spojených státech se v prosinci oproti předešlému měsíci spotřebitelské ceny snížily o 0,4 procenta, zejména kvůli levnějšímu benzinu. Zaznamenaly tak nejprudší pokles za posledních šest let.

V meziročním srovnání se ceny zvýšily o 0,8 procenta. To je nejslabší takový údaj od října 2009. V listopadu byly spotřebitelské ceny o 1,3 procenta vyšší než ve stejném měsíci před rokem.

Mnoho ekonomů očekává, že americké centrální banka (Fed) začne do června zvyšovat úrokové sazby. Po prosincovém poklesu maloobchodních tržeb a průměrné hodinové mzdy se ale zvyšuje pravděpodobnost, že Fed by k tomuto kroku mohl přistoupit až ve druhém pololetí.

Ceny benzinu se v prosinci meziměsíčně snížily o 9,4 procenta, nejprudším tempem od prosince 2008. Benzin tak v USA zlevňuje nepřetržitě šest měsíců po sobě. Ceny energií zaznamenaly největší pokles od roku 2008.

Takzvaná jádrová inflace, která nezahrnuje ceny potravin a energií, byla v prosinci ve srovnání s předešlým měsícem beze změn. Bez nárůstu tak zůstala teprve podruhé od roku 2010.