Česká aplikace Záchranka slaví další úspěch. Po Slovensku a Rakousku se dostane i do Maďarska

Mobilní aplikace Záchranka

Mobilní aplikace Záchranka Zdroj: profimedia.cz

Mobilní aplikace Záchranka
Mobilní aplikace Záchranka
3
Fotogalerie

Úspěch české aplikace Záchranka nekončí. Nově se dostává i do Maďarska, kde ji budou moci využít jak cestovatelé z Česka, tak i místní. Pro ně bude připravena maďarská mutace aplikace s názvem ÉletMentő. Maďarsko se stane třetí zemí mimo Česko, kde bude služba dostupná. Podporu pro napojování zahraniční záchranné systémy má aplikace Záchranka od Nadace Vodafone i od Ministerstva zdravotnictví ČR.

Výhodou pro české turisty, kteří by případně na území Maďarska ocitli v nouzi, je odstranění jazykové bariéry pomocí aplikace. Záchranka předá na dispečink maďarské zdravotnické záchranné služby nejen přesnou GPS polohu člověka v nouzi, ale i jeho základní zdravotní a osobní údaje, které má v aplikaci vyplněné, včetně kontaktů na osoby blízké, stavu baterie telefonu a dalších údajů.

Při přejezdu hranic není nutné nic nastavovat, aplikace sama rozpozná, že se nacházíte na území Maďarska a v případě zmáčknutí nouzového tlačítka kontaktuje tamní záchrannou službu. Autor aplikace Filip Maleňák doporučuje Záchranku pravidelně aktualizovat a jednou za čas ji vyzkoušet i v testovacím režim, který je v rámci aplikace k dispozici: „Lze tím předejít nejasnostem při ostrém použití – člověk už ví, jak postupovat, což v krizové situaci pomůže zachovat chladnou hlavu.“ 

Aplikaci Záchranka má aktuálně nainstalovanou 1,15 milionu uživatelů. Jednoduchý způsob přivolání zdravotnické záchranné služby prostřednictvím aplikace Záchranka funguje pro české uživatele také v Rakousku a na slovenských horách. Pro Horskou záchrannou službu Slovenska chystá vývojový tým zcela novou aplikaci, která nabídne dosud nevídané možnosti pomoci v oblasti hor. I zde je pak myšleno na zajištění přeshraniční funkcionality. 

Další zajímavé zprávy ze světa technologií najdete na stránkách mobilmania.cz >>>