ČEZ proti plýtvání vodou. Jeho Inven Capital investuje do izraelského startupu Wint

Skupina ČEZ rozšiřuje své portfolio startupů.

Skupina ČEZ rozšiřuje své portfolio startupů. Zdroj: profimedia

Investiční fond Inven Capital skupiny ČEZ hlásí po roce novou investici. Do izraelské společnosti Wint spolu s dalšími investory nalil celkem 35 milionů dolarů, v přepočtu přes tři čtvrtě miliardy korun. Startupu tím pomůže s mezinárodní expanzí a dalším vývojem technologie pro hospodárné nakládání s vodou. Informaci e15 potvrdil investiční manažer Inven Capitalu Michal Mravec.

Jakou sumou Inven Capital na rozvoj startupu přispěl, žádná ze stran nechce komentovat. Český fond a společnost Insight Partners byly nicméně označeny za lídry investičního kola, což zpravidla znamená, že investovaly nejvíce. Kromě nich se výběru kapitálu zúčastnila ještě celá řada fondů, zejména těch hledajících inovace v oblasti správy budov a energetických úspor.

Wint se zaměřuje na včasnou detekci úniku vody, omezení plýtvání a úsporné nakládání s vodou pomocí umělé inteligence a internetu věcí. Ve svém úzkém oboru je průkopníkem, díky čemuž se může chlubit světoznámými klienty, jako je například Microsoft nebo PepsiCo. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!