Státní dluh nepatrně klesl. Na každého Čecha připadá 161 tisíc

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Český státní dluh ve druhém čtvrtletí klesl o 82 milionů korun na 1,683 bilionu korun. Proti konci roku se dluh snížil o 35 milionů korun. Na každého Čecha tak připadá dluh zhruba 161 tisíc korun.

„Stabilizace státního dluhu souvisí zejména s pokračujícím efektivnějším zapojováním disponibilní likvidity státní pokladny,“ uvedlo ministerstvo financí. Stabilizace je rovněž v souladu s přebytkovým státním rozpočtem, který byl na konci pololetí v přebytku 1,5 miliardy korun. Ke konci prvního pololetí loňského roku byl ve schodku 31,5 miliardy korun.

Ministerstvo prodalo během prvního čtvrtletí střednědobé a dlouhodobé dluhopisy za téměř 117 miliard korun. Pro celý letošní rok počítá s podejem dluhopisů za až 230 miliard korun.

Poměr státního dluhu k HDP <div class=„shareit2“ data-ids=„53bfdbccdeb4b82f97524265“ data-type=„Search“><a href=„http://ieconomics.com“>IECONOMICS</a></div><br><script type=„text/javascript“ src=„http://ieconomics.com/share2.js“></script>

Během celého roku 2013 státní dluh stoupl o téměř 16 miliard korun na 1,683 bilionu korun. Šlo tak o nejnižší přírůstek státního dluhu od roku 1996.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Participativní rozpočet – princip, ne úlitba „otravným“ občanům